09 oct. 2018 | 15:30

Incubatorul de succese românești: cum sunt ajutate startup-urile la Cluj

ACTUALITATE
Incubatorul de succese românești: cum sunt ajutate startup-urile la Cluj

iTech Transilvania este o organizație cu zeci de membrii din Transilvania a cărei menire este să susțină startup-urile românești și să dezvolte ecosistemul IT, iar de acum este singurul cluster de IT din Sud-Estul Europei care a obținut certificarea de tip Gold Label.

Distincția a fost oferită la finalul lunii septembrie de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor, parte a European Cluster Excellence Initiative (ECEI), entitate fondată de Comisia Europeană, în 2009.

Acest certificat, acordat unei comunități de IT regionale, vine la 15 ani de la inițierea primelor discuții despre oportunitatea clusterelor de IT în zona Transilvaniei. Certificarea Gold Label reprezintă recunoașterea eforturilor depuse de către membrii clusterului iTech Transilvania, precum și de către fiecare companie de IT înființată în Cluj-Napoca și în regiunea Transilvaniei  de-a lungul timpului, la care se adaugă universitățiile și administrațiile locale.

Distincția, cea mai importantă la nivel european, este un certificat de excelență pentru managementul clusterului, obținut în urma derulării unui audit, în cursul lunii mai 2018.

În vederea obținerii acestei certificări, au fost evaluați 31 de indicatori care au luat în calcul structura clusterului, modelul de guvernanță, finanțarea, strategia, serviciile și recunoașterea națională și internațională.

iTech Transilvania Cluster a fost înființat în 2013 de către ARIES Transilvania (Asociația Română pentru Industria Electronică și Software – Filiala Transilvania), iar în prezent, clusterul are 71 de companii membre, o cifră de afaceri totală a membrilor săi de peste 210 milioane de euro și un număr de peste 5.000 de angajați și un total de 83 membri (se adaugă universități, autorități publice locale).

Clusterul iTech Transilvania ajută IMM-urile și startup-urile din Transilvania prin implicarea în proiectele de cercetare și dezvoltare, prin accesarea fondurilor europene prin diferite programe de finanțare, dar și prin reprezentarea și extinderea vizibilității membrilor la nivel internaținal.

Un proiect care se află în desfășurare al organizației se numește Earth Observation ClimLab, adică un proiect pentru prototipare rapidă a produselor și serviciilor de observare a Pământului și îmbunătățirea rezistenței la schimbări climate pentru societate.