08 oct. 2018 | 13:51

Cât timp mai avem ca să oprim distrugerea planetei prin poluare

ACTUALITATE
Cât timp mai avem ca să oprim distrugerea planetei prin poluare

Specialiști în domeniu susțin că Pământul nu mai are mult timp. Se impune o politică globală în ceea ce privește poluarea și oprirea acesteia.

O cercetare în domeniul schimbărilor climatice arată că omenirea mai are circa 12 ani în care să oprească poluarea și să ia măsuri mai serioase pentru oprirea schimbării climatice. Schimbarea radicală ar afecta sute de milioane de locuitori ai planetei.

Cercetarea a fost derulată de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC), o organizație a ONU, și scopul a fost să ofere guvernelor lumii o imagine de ansamblu asupra cauzelor, impactului și soluțiilor. Creșterea temperaturilor la nivel global e cea mai presantă problemă.

Raportul de acum e, de departe, cel mai critic și mai controversat. Echipa de specialiști susține că poluarea cu emisii de carbon trebuie redusă cu 45% până în 2030 și la zero până în 2050. Acestea sunt două măsuri critice ca temperatura globală să nu crească cu mai mult de 1,5 grade Celsius.

În 2015, la conferința ONU din Paris, 195 de națiuni au decis că încearcă să limiteze poluarea ca să țină creșterea temperaturii sub 2 grade Celsius (raportat la niveluri pre-industriale) până în 2100.

Specialiștii de acum susțin că dacă limita e coborâtă la 1,5 grade Celsius, atunci impactul asupra rezervelor de apă ar fi redus cu 50%.

Ce soluții sunt propuse ca să fie oprită schimbarea climatică? Cercetătorii IPCC susțin că e nevoie ca reîmpăduririle să se desfășoare mai rapid ca până acum. Apoi, trebuie să fie o migrație către transport electric și tehnologiile de curățare a aerului trebuie dezvoltate accelerat. Specialiștii mai spun că e nevoie de reguli noi în ceea ce privește producția de energie, industriile grele, construcțiile, transportul și funcționarea orașelor.

„Le-am prezentat guvernelor soluții destul de dificile. Am arătat și beneficiile semnificative ale menținerii creșterii temperaturii sub 1,5 grade Celsius și schimbările fără precedent în sistemele de energie și transport care trebuie derulate”, a explicat Jim Skea, copreședinte al grupului IPCC.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele