Insectele modificate genetic ar putea salva culturile agricole
Pentagonul studiază posibilitatea ca insectele modificate genetic să combată pierderea culturilor agricole în situații de urgență.
Insectele ar purta viruși modificați genetic, care ar putea fi eliberați rapid peste culturile aflate în pericol, cum ar fi porumbul sau grâul expuși secetelor sau erupțiilor naturale. Conceptul prevede că virușii ar trebui să producă modificări genetice imediate, care să protejeze plantele.
Programul este finanțat de Agenția proiectelor de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) și se numește „Aliații Insectelor„. Cu toate acestea, unii critici cred că proiectul este bizar și înfricoșător.
O echipă de oamenii de știință sceptici au publicat un articol în jurnalul „Science”, în care susțin că programul deschide o cutie a Pandorei și implică o tehnologie care poate fi percepută la scară largă ca un efort de dezvoltare al unor agenți biologici în scopuri ostile.
Blake Dextine, directorul programului DARPA a răspuns acuzațiilor și a declarat că programul este destinat exclusiv scopurilor pașnice. De asemenea, el a menționat că programul a fost revizuit de agențiile guvernamentale responsabile pentru siguranța agricolă și că are mai multe garanții incorporate în protocoalele de cercetare.
El a recunoscut că noile tehnologii implicate ar putea avea o dublă utilizare și ar putea fi folosite în scopuri ostile, însă asta li se aplică aproape tuturor tehnologiilor avansate, iar ei nu au acest scop.
Programul include în prezent trei tipuri de insecte, care răspândesc în mod normal viruși printre plante. Progresele recente de modificare a ADN-ului le-ar putea permite cercetătorilor să personalizeze virușii, pentru a obține rezultatul dorit în cazul plantelor infectate.
Virusul modificat ar putea să pornească sau să dezactiveze anumite gene, care, de exemplu, controlează rata de creștere a plantelor, utilă în timpul unei secete severe neașteptate.