20 sept. 2018 | 09:30

Poluarea a ajuns să afecteze copiii încă dinainte ca aceștia să se nască

ACTUALITATE
Poluarea a ajuns să afecteze copiii încă dinainte ca aceștia să se nască

Nu este un secret faptul că expunerea femeilor gravide la poluare poate fi dăunătoare pentru copilul nenăscut. Studiile au indicat că poluarea aerului poate produce probleme precum nașterea prematură și mortalitatea infantilă.

Situația este și mai gravă decât atât, poluarea croindu-și drum către zone la care nu ne-am fi așteptat, mai precis, către placentă. Pentru prima dată, cercetătorii au găsit dovezi ale particulelor microscopice de carbon în placenta umană.

Studiul a fost prezentat de doi membri ai grupului de cercetare al profesorului Jonathan Grigg, de la Universitatea Queen Mary din Londra. Cercetătorii au ajuns la această concluzie după ce au examinat placentele de la cinci femei care născuseră. Acestea erau nefumătoare și locuiau în Londra.

Din cele cinci placente, cercetătorii au identificat 3.500 de celule macrofage placentare – celule responsabile pentru înghițirea particulelor toxice, fie că sunt bacterii sau particule ale poluării. Acest tip de celule pot fi găsite în tot corpul, nu doar în placentă.

S-a dovedit că fiecare placentă conținea, în medie, cinci micrometri pătrați de substanță neagră, cercetătorii considerând că este vorba de particule de carbon. În total, au găsit 60 de celule cu 72 de zone negre în cele cinci placente.

„Știam de o vreme că poluarea aerului afectează dezvoltarea fătului și poate continua să afecteze copiii și după naștere”, a declarat pediatrul Lisa Miyashita. Cercetătorii au mai precizat că au vrut să vadă dacă aceste efecte negative ar putea fi cauzate de particulele de poluare, care se deplasează de la plămânii mamei până în placentă. Totodată, până acum existau foarte puține dovezi că particulele inhalate ajung de la plămâni în sânge.

Cercetătorii au analizat două placente mai în detaliu, cu ajutorul unui microscop electronic. Astfel, au găsit mai multe dovezi ale substanței negre.

Studiul este unul relativ mic și nu demonstrează neapărat că particulele se pot deplasa de la placentă către făt. Cu toate acestea, autorii spun că ar putea fi posibil și ar explica de ce poluarea aerului are efecte prenatale adverse.