10 sept. 2018 | 06:00

Huawei te-a furat în teste, iar diferențele de performanță sunt grave

ACTUALITATE
Huawei te-a furat în teste, iar diferențele de performanță sunt grave

Au trecut doar câteva zile, de când oficialii Huawei au recunoscut că au „furat la cântar” cu rezultatele obținute în benchmark-uri, mai ales în cazul telefoanelor de top din portofoliu. Repercusiunile acelui gest nu au întârziat să apară.

Multe dintre telefoanele de top ale momentului împărtășesc o mare parte din configurația hardware, începând cu procesorul și cantitatea de memorie RAM. Pentru a se diferenția, producătorii apelează la soluții creative de răcire și diverse forme de overclocking.

În acest set de circumstanțe, benchmark-uri precum 3DMark, GeekBench sau AnTuTu te ajută să-ți dai seama care telefon este mai rapid, prin asocierea unor scoruri cât se poate de precise fiecărui aparat în parte.

Ce faci însă când producători de renume mondial admit că înșeală benchmark-urile? Acest gest a fost făcut de Huawei în urmă cu câteva zile, iar creatorii popularului 3DMark s-au autosesizat imediat.

În urma interviului publicat de curând de Anandtech, compania UL din spatele testului de performanță 3D a retestat unele dintre cele mai populare telefoane Huawei. Imediat după, a decis că Huawei P20 Pro, Huawei Nova 3, Huawei Honor Play și Huawei P20 nu mai au ce căuta în clasamentul oficial 3DMark, disponibil gratuit online.

huawei p20 iese din 3dmark

Pentru a înșela în teste, un telefon Huawei identifică numele programului de test în momentul în care îl rulezi și supra-tactează frecvența de lucru a procesorului și chipsetului grafic. Producătorul a afirmat că se activează în mod automat un așa numit Performance Mode.

Dacă schimbi numele programului, cum au făcut creatorii 3DMark pentru realizarea graficului de mai jos, vezi performanța adevărată a telefonului, cea de care se bucură utilizatorii obișnuiți în 95% din timp.

În contextul în care diferențele de viteză au fost cu aproximativ 40% mai mari, în medie, în mod previzibil, cei de la UL s-au simțit furați. La fel ar trebui să se simtă și utilizatorii a căror decizie de achiziție a fost influențată de rezultatele din teste.

Rămâne să vedem dacă AnTuTu și Geekbench vor decide și ei să elimine din clasamentele online cele mai populare aparate de la Huawei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele