„Revoluția” de la Google: angajații vor să oprească cenzura
Sute de angajați supărați ai Google au semnat o scrisoare deschisă în care cer mai multă transparență pentru a înțelege consecințele muncii lor. Acest gest este făcut după ce a fost dezvăluit că Google lucrează la o versiune cenzurată a motorului de căutare pentru China.
În scrisoare, obținută de New York Times, angajații au scris că proiectul și că Google este gata să respecte regulile de cenzură ale Chinei duc la probleme de ordin etic și moral. „Nu avem informațiile necesare pentru a lua o decizie etică legată de munca noastra, de proiectele noaste”.
Scrisoarea a apărut pe serviciile de comunicare interne ale Google și a fost semnată de aproape 1.400 de angajați. Activismul intern reprezintă un alt obstacol pentru o potențială revenire a Google în China, la opt ani după ce compania s-a retras de pe piață, în semn de protest față de cenzură. Totuși, China are cel mai mare public cu acces la internet, însă autoritățile au grijă să cenzureze informațiile pe care cetățenii le pot vedea.
Sundar Pichai, șeful Google, le-a spus angajaților că Google nu este „nici pe departe aproape de a lansa” un astfel de proiect în China. La întâlnirea dintre Pichai și angajații Google a fost prezent și Sergey Brin, cofondatorul Google și președintele Alphabet. El a spus că „progresul în China este încet și complicat. Brin a fost un factor important pentru retragerea din China în 2010 când a descris guvernul chinez având „trăsăturile totalitare” ale Uniunii Sovietice, locul unde Sergey Brin s-a născut.
Angajații Google sunt o forță pe care conducerea nu-și permite să o ignore. Mai mult, este o forță destul de eficientă deoarece a convins conducerea să renunțe la parteneriatul cu Pentagonul după ce mai mulți angajați au protestat în aprilie anul acesta.
Practic, cei care conduc Google trebuie să decidă dacă vor să facă o decizie de business și să reintre în China, lucru care le-ar putea crește veniturile considerabil, sau dacă vor să ducă mai departe imaginea de companie care luptă pentru drepturile omului.