16 aug. 2018 | 11:15

Tehnologia care ar permite mașinilor electrice să se încarce în secunde

ACTUALITATE
Tehnologia care ar permite mașinilor electrice să se încarce în secunde

Un impendiment al adopției de mașini electrice constă în faptul că procesul de încărcare este lung. Asta înseamnă că pentru a te deplasa pe distanțe lungi trebuie să ai la dispoziție o infrastructură solidă.

Mașinile electrice ar putea fi folosite pe o scară mai mare dacă acestă tehnologie, dezvoltată de chimiști scoțieni, ar deveni realitate. Acestă nouă metodă de stocare a energiei se numește „flow battery”. Practic, aceste bateriile scoțienilor conțin un lichid dens ce este umplut cu nanomolecule încărcate care stochează energie.

Odată ce energia este eliberată sub formă de electricitate sau ca hidrogen gazos, lichidul poate fi înlocuit și reîncărcat pentru următoarea utilizare. Procesul ar trebui să fie similar cu cel alimentării cu combustibil din prezent.

Pe scurt, șoferul ar opri, și-ar lua bateria cu lichidul încărcat, apoi ar pune propria baterie în stația de încărcare. „Pentru ca combustibilul regenerabil să devină eficient trebuie să existem sisteme de stocare de energie flexibil”, a spus profesorul Leroy Cronin de la Universitatea Glasgow.

Pe de altă parte, astfel de evoluții în tehnologia stocării de energie apar destul de des, dar încă nu își fac apariația și într-un produs comercial. Cercetători din Norvegia au susținut că au descoperit o nouă metodă prin care mașinile electrice ar putea merge aproape 1.000 de kilometri fără a fi nevoie de o realimentare. Ei au făcut asta înlocuind grafenul găsit în bateriile litiu cu silicon.

Alți cercetători au descoperit cum să sporească eficiența unei baterii prin înlocuierea lichidelor cu un conductor solid. Astfel, bateriile ar putea avea o autonomie de până la 482 de kilometri.

Totuși, de multe ori, inovațiile în domeniul bateriilor electrice se lovesc de multe obstacole neprevăzute deoarece încă nu știm foarte multe despre cum funcționează bateriile și cum le-am putea face să fie mai eficiente pentru a asigura un transport de lungă durată.