13 aug. 2018 | 17:25

Sonda Parker a fost trimisă să „atingă” Soarele și să facă istorie

ACTUALITATE
Sonda Parker a fost trimisă să „atingă” Soarele și să facă istorie

Pe 12 august, Sonda Solară Parker a fost lansată, moment care marchează începutul celei mai îndrăznețe misiuni de studiere a Soarelui. Naveta spațială va transmite primele observații științifice în luna decembrie.

Naveta de dimensiunile unei mașini mici a fost lansată la ora 3.31 de pe United Launch Alliance Delta IV Heavy rocket, din cadrul Space Launch Complex-37, de la Stația forțelor aeriene Cape Canaveral.

La ora 5.33 managerul operațiunilor de misiune a raportat că naveta era în siguranță și funcționa normal. Informațiile adunate în urma misiunii îi vor ajuta pe cercetători să-și îmbunătățească previziunile cu privire la evenimentele meteorologice spațiale, care au potențialul să distrugă sateliți, să rănească astronauți de pe orbită, să altereze comunicațiile radio și, în cel mai rău caz, să afecteze rețelele de electricitate.

„Această misiune marchează cu adevărat prima vizită a omenirii asupra Soarelui, care va avea implicații nu doar pentru Pământ, ci și asupra înțelegerii noastre despre Univers”, a declarat Thomas Zurbuchen, administrator asociat al Directoratului pentru misiunile științifice NASA. Tot el spune că misiunea marchează o realizare ce acum zece ani părea desprinsă din domeniul science fiction.

Andy Driesman, de la Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory (APL) a declarat că lansarea a reprezentat punctul culminant a șase decenii de studii și milioane de ore de efort.

Testarea instrumentului va începe la începutul lunii septembrie și va dura aproximativ patru săptămâni, după care Sonda Solară Parker va putea începe operațiunile științifice.

Misiunea este unică și datorită faptului că sonda trebuie să ajungă la distanța de doar 6,1 milioane de kilometri de Soare. Asta înseamnă că se va afla în atmosfera stelei, adică pe coronă, unde temperaturile sunt extreme.

Până acum, cercetătorii au crezut că niciun instrument nu se poate apropia atât de mult de Soare fără să fie distrus, însă compoziția sondei din straturi de carbon presat și spumă de carbon va reuși să facă față, potrivit specialiștilor, temperaturilor de peste 1.300 grade Celsius.