08 aug. 2018 | 20:00

La ce riscuri te expui dacă îți place să dormi cât e ziua de lungă

ACTUALITATE
La ce riscuri te expui dacă îți place să dormi cât e ziua de lungă

Este bine cunoscut faptul că un program echilibrat de somn este vital pentru o viață sănătoasă, însă excesul ar putea avea un impact negativ mai mare decât se credea anterior.

O echipă de cercetători ne atrage atenția că ar trebui să acordăm mai multă importanță orelor dormite în exces, cu toate că obiceiul poate fi unul plăcut, mai ales după o săptămână grea de muncă.

Ei susțin că respectarea orelor recomandate de somn (șapte – opt ore pe noapte) ar putea reduce semnificativ problemele de sănătate mai târziu în viață.

Cercetătorii au analizat 74 de studii anterioare care au înregistrat atât calitatea și durata somnului, cât și riscul de boli asociate cu acesta. În total, studiile au adunat date de la aproximativ trei milioane de participanți.

Rezultatele au arătat că o medie de zece ore de somn pe noapte este asociată cu o creștere de 30% a riscului de moarte prematură, în comparație cu un program de șapte ore.

De asemenea, aceeași medie de zece ore de somn este echivalentă cu o creștere de 56% a riscului de accident vascular cerebral și o apreciere cu 49% a bolilor cardiovasculare. În același timp, calitatea slabă a somnului a fost legată de o creștere cu 44% a riscului de boli de inimă coronariene.

Chiar și în cazul acestui studiu, realizat pe trei milioane de participanți există anumite limitări: obiceiurile de somn au fost raportate de persoanele respective, în loc să fie măsurate în laborator. Deci datele nu sunt pe deplin exacte.

Prin urmare, cercetătorii nu pot spune că un program de somn care depășește opt ore provoacă cu siguranță o moarte timpurie, însă este o opțiune demnă de luat în calcul.