Cum vând medicii români medicamente periculoase pacienților britanici
Pacienții britanici încearcă să-și fenteze propriul sistem de sănătate și cumpără online medicamente periculoase de la doctori români, fără ca medicii lor de familie să știe.
Anumiți doctori români exportă “tradiția” de la noi de a da “pe sub mână” medicamente sau rețete medicale unor pacienți fără să le știe istoricul medical și fără ca medicii de familie să fie înștiințați. Cea mai gravă problemă apare în cazul pacienților care suferă de dependență de medicamente periculoase.
Autoritățile și presa britanice au descoperit că tot mai mulți pacienți englezi cumpără online medicamente cu rețete obținute de la medici români și bulgari care profită de “golurile” din legislația Marii Britanii. Acum, în Regatul Unit se pune problema să fie schimbată legislația, pentru a stopa aceste practici ce pot pune în pericol viața unor pacienți.
Comisia pentru Calitatea Serviciilor de Îngrijire din Marea Britanie (CQC), afirmă că cetățenii englezi au posibilitatea să cumpere de pe internet chiar și medicamente care creează dependență, fără să fie consultați și doar cu acordul unor medici din străinătate. Iar printre ei se află, se pare, și medici români.
Legislația britanică nu e destul de clară în această privință, iar englezii pot fenta sistemul și să comande medicamente de pe site-uri care colaborează cu diverse companii farmaceutice din alte țări. Totul se rezolvă rapid, printr-un simplu email sau o video conferință între pretinsul medic și pacientul britanic și într-un timp dat, primește la ușă medicamentul.
Una dintre firme, UK Meds, ocolește unele reglementări și colaborează cu medici români prin intermediul unei companii afiliate, EU General Parctisioners, care e înregistrată în România, potrivit profit.ro.
Problema e că la această metodă nu apelează pacienți cu afecțiuni minore, ci persoane dependente de așa-numitele opioide, grupă din care face parte și heroina, conform sursei citate. Prin urmare, dependenții de droguri (legale și ilegale) pot comanda pe baza unor prescripții medicale de la anumiți doctori români, medicamente precum dihidrocodeină sau pregabalin, ambele cu efect analgezic, iar cel din urmă folosit în tratarea epilepsiei.
Mai rău e că aceste persoane care le cer, oferă informații false sau incomplete despre istoricul lor medical (evident), iar medicilor români și bulgari nu le pasă de astfel de detalii.
Un caz special este al unei paciente care a comandat prin aceeași metodă EuroRX, niște pastile pentru slăbit care se eliberează doar cu prescripție medicală de la medicul de familie. Această pacientă ar fi suferit în trecut de anorexie, dar nu a mărturisit acest lucru. Cel care i-ar fi dat pastilele este un medic român.
Autoritățile britanice spun că vor lua măsuri și vor completa legislația.