05 aug. 2018 | 13:25

Legătura bizară între cutremure și cum ajung ele să fie devastatoare

ACTUALITATE
Legătura bizară între cutremure și cum ajung ele să fie devastatoare

Noi cercetări arată faptul că un cutremur poate nu doar să dea naștere altor seisme în aceeași zonă, ci și în alte regiuni de pe planetă.

Cercetarea de față a fost publicată în jurnalul Scientific Reports și reprezintă un pas important în prezicerea cutremurelor pe intervale scurte de timp, dar și în crearea evaluărilor de risc. Cercetătorii de la Oregon State University au analizat 44 de ani de date seismice și au descoperit dovezi clare care arată că seismele de peste 6,5 grade pe Richter declanșează cutremure secundare, cu magnitudinea de peste 5 grade.

Până acum, se credea că replicile apar în aceeași regiune, dar analiza datelor dintre 1973 și 2016, care exclude tocmai datele din zone de replici, a oferit primele dovezi care arată că în intervalul de trei zile după producerea unui cutremur mare, alte seisme majore pot să apară.

Fiecare situație din studiu a reprezentat o fereastră de trei zile în care apare un cutremur de peste 6,5 și care poate da naștere altor seisme. Alături de aceste cazuri, a existat și un grup de control cu 5.355 de perioade de trei zile fără cutremure.

Un seism e cel mai probabil să producă un alt cutremur la cel mult 30 de grade de antipodul (punctul diametral opus de pe planetă) cutremurului inițial.

”Înțelegerea modului în care un cutremur poate iniția un altul, la distanțe mari e încă speculativă”, spune Robert O’Malley, cercetător în cadrul studiului. ”Indiferent de mecanicile specifice de la fața locului, dovezile arată că un cutremur poate cauza alte seisme, chiar dacă vorbim de un loc complet diferit de pe Pământ”.

Cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată a avut loc în 1960, în Chile, și a avut magnitudinea de 9,4 – 9,6 grade pe scara Richter. Aproximativ 25% din energia totală eliberată de cutremurele dintre 1906 și 2005 se datorează acestui seism.