Poliția Română recunoaște abuzul: ce vrea în cazul numărului „M*IE PSD”
La finalul unei săptămâni agitate, Poliția Română a cerut încă un lucru în cazul românului cu număr anti-PSD. Mai mult, se discută de o anchetă.
Ultima zi din iulie 2018 a fost marcată de Poliția Română care i-a reținut permisul și numerele de înmatriculare lui Răzvan Ștefănescu. Românul a intrat în iulie în România cu numere personalizate pe care scria: „MUIE PSD”. După o bâlbâială la nivel legislativ, Poliția a anunțat că va cere procurorilor clasarea acestui caz.
Astfel, Poliţia Română a recunoscut, în sfârşit, că a făcut un abuz și că a gafat grav în acest caz. Mesajul anti-PSD s-a întins mai mult ca niciodată, pagina de Facebook a instituției a fost asaltată cu review-uri negative, iar cetățenii interesați de caz au deventi experți în legislație rutieră europeană și internațională.
Poliţia Română a anunţat pe 3 august că poliţiştii de la Rutieră s-au pripit când au deschis un dosar penal pe numele românului cu numere personalizate. Ei au invocat, inițial, conventia de la Viena, modificată de ONU în 2016.
Poliţia Română va preda autorităţilor suedeze numerele de înmatriculare personalizate. Au fost ridicate pe 30 iulie 2018.
„Referitor la modul eronat în care Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a realizat argumentarea juridică privind aplicabilitatea, în acest caz, a Convenţiei de la Viena, din anul 1968, inspectorul general al Poliţiei Române a dispus deja declanşarea unor verificări, la finalul cărora vor fi luate măsurile legale care se impun şi vor fi aduse, de îndată, la cunoştinţa opiniei publice”, a comunicat Poliția.
Odată cu „clasarea”, românul își va putea conduce mașina cu numerelor de înmatriculare permanente pe care le avea cu el mereu, în caz de control. După ce i-au fost ridicate cele personalizate, el a declarat în repetate rânduri că le-a avut pe cele originale.
Înainte de momentul 30 iulie, când au fost ridicate numerele cu mesaj anti-PSD, Ambasada Suediei a transmis un comunicat de presă conform căruia mașina are dreptul să circule în UE. Chiar dacă sunt numere de înmatriculare preferențiale, înregistrate în Suedia, pot fi folosite în toată Uniunea Europeană, inclusiv în România. În Suedia, alegerea mesajului l-a costat 650 de euro.