Cel mai nou motiv pentru care ar trebui să renunțăm la plastic
Plasticul dăunează planetei într-o mulțime de moduri, iar cercetătorii au descoperit un nou fel în care materialul afectează Pământul.
O echipă de la University of Hawaii, Manoa Center for Microbial Oceanography a descoperit un nou mod în care plasticul afectează planeta. Deșeurile din acest material eliberează în atmosferă gaze cu efect de seră, cum ar fi metanul și etilena.
Mai rău de atât e faptul că între cele șapte tipuri de plastic testate: policarbonat, acrilic, polipropilenă, polietilenă tereftalată, polistiren, polietilenă cu densitate mare (HDPE) și polietilenă cu densitate scăzută (LDPE), cele mai mari probleme sunt cauzate tocmai de cel mai folosit material.
”Am descoeprit că LDPE, polietilena cu densitate scăzută, e plasticul care produce cele mai multe gaze cu efect de seră”, a declarat Sarah-Jeanne Royer, autoarea principală a studiului.
LDPE este cam cel mai ieftin plastic de produs, pe care îl găsești în folia alimentară, spre exemplu, dar și în sticle de plastic, tobogane pentru copii sau în inelele care țin legate six-pack-uri.
Cererea globală pentru rășini polietilenice a fost de 99,6 milioane de tone în 2018, conform unui raprot al companiei Freedonia Group. Creșterea este de 4% față de 2017, iar experții care au întocmit studiul prezent sunt îngrijorați că trendul nu pare să se schimbe.
Veștile proaste continuă, însă. ”Am efectuat și teste cu dioxid de carbon și am descoperit că și acesta e produs în timpul descompunerii”, arată Royer, care susține că acest gaz va fi subiectul unui studiu separat.
Noul studiu ne aduce mai multe dovezi care ne arată că de-abia începem să înțelegem toate mecanismele care cauzează încălzirea globală și ce va trebui să facem ca să rezolvăm aceste probleme.