28 iul. 2018 | 09:52

9 moduri prin care reușești să îți ții mașina în siguranță

ACTUALITATE
9 moduri prin care reușești să îți ții mașina în siguranță

Mașinile sunt printre cele mai prădate bunuri. Nu e niciodată prea târziu să ții cont de anumite lucruri dacă nu vrei să fii și tu victimă.

Hoții de mașini au devenit mai inventivi odată cu trecerea timpului. În anumite cazuri, mai pot recurge și la violență dacă nu reușesc să-ți fure ceva din mașină sau chiar autoturismul cu totul.

Nu prea poți preveni vandalizarea mașinii tale, dar îți poți lua câteva măsuri de siguranță împotriva hoților.

Ține computerul de bord mereu actualizat

Dacă ai o mașină cu un computer de bord mai avansat, asigură-te că, la fel ca în cazul laptopului, îl actualizezi periodic. Producătorii ne spun mereu că aceste actualizări ne mențin sistemul în siguranță și-l face mai puțin vulnerabil în fața hoților.

Nu-ți ține niciodată cheia de la mașină la vedere

Indiferent că este vorba de propria ta locuință sau când mergi într-un spațiu public, nu te lăuda cu cheia mașinii tale scumpe și ține-o ferită de ochii necunoscuților. Chiar și când inviți pe cineva străin casă e bine să ascunzi cheia. Fie îți poate copia codul unic de acces al acesteia, fie o fură cu totul. Cel mai bine e să o ții într-o cutie de metal.

Verifică întotdeauna dacă ai încuiat mașina

Înainte să apară mașinile cu închidere centralizată, nu prea aveai cum să lași mașina descuiată, pentru că trebuia să închizi ușile manual. Azi, semnalul telecomenzii, după cum știi, poate fi bruiat și s-ar putea să-ți lași mașina descuiată, chiar dacă a părut că s-a acționat mecanismul de blocare.

Unii specialiști în securitate spun că mai bine încui mașina manual, dar, să fim serioși, suntem în secolul XXI, nu mai închide nimeni mașina manual.

Schimbă parolele

Dacă ai o mașină echipată cu semnal WiFi, care se poate conecta la internet și la telefonul mobil, e bine să schimbi parolele importante dacă nu sunt prea sigure. De asemenea, nu ține niciodată coduri de acces notate pe bilețele în mașină. Mai bine le treci în telefon, în speranța că acela te însoțește oriunde ai merge.

Folosește un localizator GPS

Acest sistem funcționează precum cel de pe telefon. În cazul în care ți se fură mașina, un localizator activ și conectat la internet, poate ajuta imediat polițiștii să dea de urmă mașinii tale.

Pune pe volan un sistem antifurt

Mai știi sistemele acelea antifurt care blochează volanul și pedala de accelerație? Nu-s ele cele mai eficiente, dar îi pot descuraja pe unii hoți. Merită să ai unul în portbagaj, mai ales când mergi în vacanță în locuri necunoscute.

[readmore]

Nu lăsa niciodată cheia în contact

Se poate să mai faci asta atunci când ești singur cu mașina și lași cheia în contact la benzinărie, în timp ce te duci să plătești. Noile mașini însă cer aceeași cheie pentru a deschide rezervorul, tot ca o măsură de siguranță. Totuși, evită să te îndepărtezi de mașină când ai motorul pornit sau cheia în contact.

Parchează în locuri sigure

În condițiile în care nu există probleme cu parcarea, alege un loc cât mai sigur. Evită zonele rău famate, dubioase, iar dacă ai acces la un garaj, folosește-l.

Nu lăsa obiecte la vedere în mașină

Toată lumea știe de mult timp că nu e bine să lași obiecte de valoare la vedere pentru că atrag atenția și…tentația unora de a-și băga nasul (prin efracție) în mașina ta.