29 iul. 2018 | 12:30

Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când fumezi iarbă

ACTUALITATE
Ce se întâmplă, de fapt, în corpul tău când fumezi iarbă

Fumatul de marijuana este un subiect oarecum controversat – pe de o parte, mai multe cercetări sugerează că acest lucru ar putea avea anumite beneficii asupra sănătății, iar pe de altă parte mai mulți oameni de știință subliniază că ar putea avea efecte adverse pe care nu le înțelegem suficient de bine în prezent.

Un raport de la National Academies of Sciences, Engineering, and Medicine a explicat mai bine tot ce știm și ce nu știm despre consumul de marijuana.

Te va face să te simți mai bine

Marijuana are, printre ingredientele active, tetrahydrocannabinol (THC), un compus care interacționează cu sistemul de recompense din creier, care răspunde la activitățile care ne fac plăcere, precum mâncatul și sexul. Când este supraexcitat de droguri, acest sistem de recompense îți dă stări de euforie. Din acest motiv, unii omeni de știință se tem ca această euforie să nu mai își facă simțită prezența în timpul altor activități plăcute, care nu implică fumatul de iarbă.

Îți va accelera pulsul

Conform National Institute on Drug Abuse, consumul de marijuana îți va accelera pulsul, iar acest lucru va dura undeva între 20 de minute și trei ore. Încă nu se știe însă dacă marijuana în sine poate să îți mărească riscul de a face infarct.

Marijuana va face durerea mai suportabilă

Printre altele, marijuana mai conține și cannabidol (CBD), un compus care ar putea fi responsabil pentru proprietățile terapeutice ale ierbii. Fumatul ar putea, așadar, să îi ajute pe cei care suferă de dureri cronice. Mai mult, marijuana ar putea să îi ajute și pe cei care suferă de artrită prin reducerea inflamației. Totuși, încă mai este nevoie de cercetări pentru a stabili dacă marijuana oferă un ajutor real în cazul acestor boli.

Îți poate da peste cap simțul echilibrului

Atunci când fumezi iarbă, activitatea cerebelului și a ganglionilor bazali este afectată. Aceste două zone din creier te ajută să îți reglezi echilibrul, simțul coordonării, timpul de reacție și postura. Așadar, în pofida a ceea ce ai putea auzi, cel mai bine este să stai departe de volan atunci când fumezi iarbă.

Iarba îți va afecta amintirile

Deși oamenii de știință nu înțeleg pe deplin mecanismele acestui proces, marijuana se poate juca cu memoria ta, schimbând felul în care creierul tău procesează informațiile. Consumul de marijuana afectează memoria pe termen scurt, iar acest lucru este mai observabil în rândul utilizatorilor neexperimentați.

[readmore]

Riscul de a suferi de anxietate socială, depresie sau schizofrenie va crește

Oamenii de știință nu sunt siguri dacă marijuana cauzează anxietatea socială și depresia sau dacă oamenii care suferă de aceste boli psihice sunt mai predispuși să fumeze marijuana. Oricum ar fi, între acestea există o conexiune pe care cercetătorii caută să o înțeleagă. Mai mult, există dovezi care arată că cei care fumează frecvent marijuana sunt mai predispuși să dezvolte schizofrenie.