20 iul. 2018 | 11:25

Google Fuchsia: când lansează înlocuitorul revoluționar pentru Android

ACTUALITATE
Google Fuchsia: când lansează înlocuitorul revoluționar pentru Android

Au trecut aproape doi ani de când am aflat că gigantul din Mountain View lucrează la un sistem de operare revoluționar intitulat Fuchsia. Este prima oară când avem o dată aproximativă pentru lansarea sa.

Oficialii Google au foarte multe proiecte pe rol în același timp. Unele dintre ele ajung să nu se materializeze niciodată într-un produs final. Altele pot avea sute de milioane de utilizatori în cinci sau zece ani.

Browserul Chrome a intrat de mult timp în această categorie. Cel mai recent proiect despre care există foarte multe zvonuri poartă numele Fuchsia și este un sistem de operare cross-platform menit să centralizeze sub o singură umbrelă multe dintre SO-urile create în Mountain View în trecut.

Fuchsia se află într-un stadiu destul de avansat de dezvoltare. La bază, în loc să folosească un kernel de Linux, precum Android sau Chrome OS, va utiliza microkernel-ul real-time Zircon disponibil pentru cercetare gratuită pe Github.

Fuchsia este menit să înlocuiască Android, Chrome OS și nu numai, să ruleze pe smartphone-uri, notebook-uri și tablete. Nici măcar dispozitivele smart precum boxe sau termostate nu vor fugi de Fuchsia.

Ca referință, la ora actuală, până și gadgeturile din gama Google Home rulează o variantă limitată de Android optimizată pentru echipamente fără ecran.

Dacă lucrurile merg cum trebuie, echipa de aproximativ 100 de ingineri care este asociată proiectului va putea lansa o versiune de test pentru telefoane mobile în următorii cinci ani. Până atunci însă, CEO-ul Google, SVP-ul Android și Hiroshi Lockheimer de la Chrome OS s-au ferit să ofere niște termeni clari pentru implementarea la scară largă a noului produs software.

În plus, nu este foarte clar cum va funcționa compatibilitatea înapoi în Fuchsia, în contextul în care un astfel de proiect este mort în fașă dacă nu rulează orice aplicație actuală de Android.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele