Modificarea ADN-ului ar putea avea efecte secundare periculoase
Editarea genetică (modificarea ADN-ului) este una dintre cele mai importante descoperiri din știința modernă. Tehnica de editare genetică CRISPR a arătat până acum că are un potențial de a trata cele mai dificile afecțiuni, însă un studiu pune la îndoială siguranța acesteia.
Oamenii de știință cred că tehnologia de editare genetică ar putea avea efecte secundare ascunse și periculoase. O investigare sistematică a editării genomului CRISPR/Cas9 atât la șoareci, cât și la oameni a dezvăluit că tehnica pare să cauzeze frecvent mutații extinse și daune genetice, despre care cercetătorii spun că nu ar putea fi detectate de testele ADN existente.
„Aceasta este prima evaluare sistematică a evenimentelor neașteptate rezultate în urma CRISPR/Cas9”, a declarat Allan Bradley de la Institutul Wellcome Sanger din Marea Britanie. El spune că schimbările de la nivelul ADN-ului au fost subestimate până în prezent.
Aceasta nu este prima dată când oamenii de știință au pus la îndoială siguranța tehnicii de editare genetică. În luna mai a anului trecut, o echipă de cercetători de la Universitatea Columbia au anunțat că instrumentul de editare genetică ar putea introduce sute de mutații în genom, pe lângă cele dorite.
Mai târziu, afirmațiile au fost retrase, deoarece oamenii de știință implicați nu au reușit să-și dovedească propria ipoteză, însă de atunci au apărut și alte cercetări care susțineau că tehnica implică efecte secundare periculoase.
Pentru a investiga aceste posibilități, Allan Bradley și colegii săi au examinat efectele tehnicii asupra celulelor stem ale șoarecilor și a celulelor retiniene epiteliale umane. Astfel, cercetătorii au studiat sistematic procesul și au descoperit că, așa cum susținea studiul anterior, au existat mutații în afara țintei dorite.
Nu numai că aceste mutații semnificative ale ADN-ului au efecte dăunătoare – întrerup funcționarea genelor și celulelor sănătoase – dar oamenii de știință spun că nu pot fi detectate de testele de genotipare a ADN-ului.
În cel mai rău scenariu, dacă aceste modificări i-au fost administrate pacientului printr-un tratament cu CRISPR/Cas9, genele importante ar putea să fie pornite și oprite, ceea ce ar putea genera probleme grave de sănătate.
Dacă aceste efecte adverse chiar pot fi generate de utilizarea tehnicii de editare genetică, cercetătorii spun că viitoarele studii și aplicații clinice trebuie să abordeze aceste riscuri.