04 iul. 2018 | 17:55

Unde poți să fugi dacă se mai întâmplă un dezastru nuclear ca la Cernobîl

ACTUALITATE
Unde poți să fugi dacă se mai întâmplă un dezastru nuclear ca la Cernobîl

Una dintre zonele în care inteligența artificială chiar reușește să exceleze este elaborarea scenariilor care au un număr complex de variabile.

Asta își propune să facă și un sistem AI dezvoltat de japonezi: să detecteze modul în care radiațiile se răspândesc după un accident la o centrală nucleară. Sistemul promite să ne arate mai precis ca oricând care sunt punctele cele mai sigure (dar și cele mai periculoase), după un astfel de incident.

Evident, ar fi ideal ca centralele nucleare să nu aibă niciodată probleme, dar, în cazul unui accident nuclear, este important să știm în ce direcție se îndreaptă radiațiile. Iar acest lucru poate fi crucial atât pentru trimiterea semnalelor de avertizare , cât și pentru a menține oamenii în siguranță.

Sistemul AI a fost dezvoltat de o echipă de la Institutul de Științe Industriale al Universității din Tokyo. Acesta este capabil să ia în calcul variabile legate de accident și de modele meteorologice predominante, pentru a determina unde va fi cel mai mare pericol de radiații. Sistemul reușește să facă asta cu până la 33 de ore în avans.

„Inițial, instrumentul nostru utiliza date legate de vreme, pentru a prezice unde s-ar răspândi undele de radiații, dacă ar fi fost eliberate dintr-un anumit punct”, a declarat Takao Yoshikane, un membru al echipei.

El mai spune că în testele ulterioare, sistemul a reușit să anticipeze direcția de răspândire, cu o precizie de cel puțin 85%, iar procentul se ridică la 95% în timpul iernii, atunci când sunt mai multe modele meteorologice previzibile.

Procedeul de învățare – date din trecut sunt utilizate pentru a calcula posibilele rezultate viitoare – trebuie să mențină un nivel ridicat de precizie. Din această cauză majoritatea sistemelor de predicție sunt destul de limitate. De asemenea, vântul este o altă problemă care influențează acuratețea predicțiilor.

Cercetătorii spun că materialul radioactiv, rezultat în urma unui accident nuclear, poate călători în aer până la 2.000 de metri.