25 mai 2018 | 18:00

Dacă mănânci singur ești mai nefericit decât credeai

ACTUALITATE
Dacă mănânci singur ești mai nefericit decât credeai

Majoritatea oamenilor nu suportă să mănânce singuri, iar un studiu îți arată că nici nu este indicat să faci asta. Potrivit cercetării, asta este cea mai mare cauză a nefericirii, după bolile mintale.

Un sfert din adulți mănâncă singuri, în cea mai mare parte a timpului, iar asta se întâmplă din cauza stilului de viață haotic sau a izolării sociale.

Cercetarea arată că asta ne provoacă mai multă nefericire decât problemele financiare sau dizabilitățile fizice și a fost realizată ca parte a Sainsbury’s Living Well Index, dezvoltat în parteneriat cu cercetători de la Oxford Economics.

La studiu au participat 8.000 de persoane care au răspuns la întrebări ce măsurau fericirea, satisfacția, stima de sine și anxietatea. Răspunsurile au fost măsurate pe o scară de „bunăstare” de la zero la 100.

Cei care au mâncat mereu singuri au avut un scor cu aproape opt puncte mai mic decât cei care aveau parte de companie. Aproape o cincime din cei care locuiau pe cont propriu au spus că mănâncă singuri în permanență.

Pe de altă parte, cei mai mulți dintre pensionari au spus că nu mănâncă aproape niciodată singuri. De asemenea, cercetarea a mai arătat că alte cauze semnificative ale nefericirii sunt viața sexuală nesatisfăcătoare, lipsa de somn și senzația continuă că ești sub presiune.

În plus, studiul a constatat că șase din 10 persoane „single” mănâncă singure, în comparație cu doar una la opt persoane care sunt într-o relație. O altă statistică arată că 30% din persoanele care lucrează mai mult de 60 de ore pe săptămână mănâncă singure.

Unul dintre cercetători a declarat că știm că relațiile armonioase cu familia și prietenii sunt esențiale pentru bunăstarea noastră, deci, având în vedere rezultatele studiului, trebuie să profităm mai mult de acestea.

Studiul vine după ce profesorul Helen Stokes-Lampard, președintele Colegiului Regal al medicilor generaliști, a solicitat ca medicii să vorbească mai mult despre problema singurătății cu pacienții. De asemenea, el spune că o campanie națională de conștientizare pe acest subiect ar fi benefică.