23 mai 2018 | 16:00

Aplicația care-i ajută pe polițiști să rezolve cazurile neelucidate

ACTUALITATE
Aplicația care-i ajută pe polițiști să rezolve cazurile neelucidate
baltimoresun.com

Crimele sunt printre cele mai dificile cazuri pe care le au polițiștii de rezolvat, iar când acestea au rămas, timp de decenii, neelucidate, e cu atât mai greu să prinzi criminalul. Polițiștii olandezi au găsit o soluție.

Spre deosebire de alte țări, în Olanda, polițiștii criminaliști nu lasă praful să se aștearnă pe dosarele cu cazurile de crime neelucidate. Problema e că astfel de cazuri sunt atât de numeroase (nu mai puțin de 30 de milioane de fișe), încât oamenilor legii le-ar lua un secol numai să le citească pe toate. În tot acest timp, ar deceda și comisarii și făptașii.

În consecință, polițiștii sunt nevoiți să găsească o soluție rapidă și eficientă de a digitaliza toate datele pe care le au despre cazurile neelucidate, pentru a găsi indicii, legături și suspecți.

Polițiștii olandezi spun că unele cazuri datează și din 1988 și presupun condamnări la închisoare de peste 12 ani.

„Aproape o mie din 1.500 de astfel de cazuri pe care le-am identificat sunt crime, ceea ce înseamnă că făptașul ar putea fi încă acolo, dar, mai important, rudele victimei nu știu ce s-a întâmplat cu adevărat”, spune Roel Wolfert, unul dintre polițiștii olandezi implicați într-un proiect de reinvestigare a cazurilor vechi.

Roel Wolfert este specialist în digitalizarea informației și face parte din echipa fondatoare a proiectului Q, o divizie a Poliției Olandeze care aplică noi metode la rezolvarea unor probleme vechi.

Divizia Q nu a fost numită după vreun gadget de-al lui James Bond sau ceva asemănător, după cum te-ai aștepta. Proiectul este cât se poate de original în domeniu și a fost inițiat încă din 2016.

Și mai interesant este că inițiativa a pornit de jos în sus în cadrul forțelor de poliție. Ofițerii au cerut găsirea unor soluții inovatoare pentru a-i ajuta să rezolve cazuri complicate și grave. Azi, lucrează la proiectul Q peste 800 de polițiști din diferite departamente.
La început, succesul a venit din partea unei aplicații realizate de ei pentru a-i ajuta să adreseze interogatorii standardizate martorilor și victimelor care au fost la locul crimei. Echipa a numit rapid aplicația „Cold Case Calendar”.

Ideea a venit după ce un fost agent FBI, care face parte din echipa Q, a fost dus într-un penitenciar pentru a vedea o metodă interesantă prin care se face lumină în anumite cazuri nerezolvate. Deținuților li se dădea un pachet de cărți de joc, iar pe fiecare carte era o scurtă descriere cu acele cazuri nerezolvate. În acest fel, se spera ca măcar unul dintre deținuți va recunoaște cazul și va oferi polițiștilor niște indicii – în schimbul scurtării pedepsei, desigur.

Aplicația polițiștilor olandezi are la bază această tehnică și e mai utilă decât pare la prima vedere, chiar dacă încă cere o muncă istovitoare, desprinsă parcă din serialul The Mentalist. Polițiștii au oferit atâtea informații cât să nu-și divulge secretele.

„Cazurile neelucidate sunt un teren fertil pentru inovație deoarece nu mai ai nimic de pierdut. Nu există greșeli grave, tot ce putem face este să ajutăm la rezolvarea cazului. Cu cât este mai vechi, cu atât ai șansa să-l rezolvi cu o tehnologie nouă.”

Astfel, după colectarea informațiilor de la martori, datele sunt stocate într-un computer care folosește inteligența artificială pentru a face un fel de analize medico-legale.

„Obiectivul e ca inteligența artificială să citească indiciile din cazurile vechi pe care momentan le digitalizăm și să decidă care dintre ele conține dovezi promițătoare care ne-ar putea ajuta să-l rezolvăm.”

Principala atracție este nu aplicația de la care s-a plecat în urmă cu doi ani, cât această mașinărie capabilă să descifreze probele ADN și săghideze polițiștii pe o pistă corectă de investigare. Echipa Q spera ca în viitor, computerul să fie dezvoltat astfel încât să citească și să înțeleagă și alte tipuri de probe.