27 apr. 2018 | 17:08

Cu ce Mercedes a fost plimbat dictatorul din Coreea de Nord

VIDEO ACTUALITATE

Între Kim Jong-un, dictatorul din Coreea de Nord, și Moon Jae-in, președintele Coreei de Sud, a fost pe 27 aprilie o întâlnire istorică. Cei doi lideri s-au întâlnit în partea sud-coreenă a zonei demilitarizate de la frontiera dintre cele două țări. Totodată, au pus capăt războiului. Iar Kim Jong-un a fost plimbat cu o limuzină Mercedes.

Moon Jae In şi Kim Jong Un au convenit că ţările lor vor lucra împreună pentru a obţine o denuclearizare „completă” a Peninsulei Coreene. După întâlnirea care a durat două ore, liderul regimului de la Phenian și Moon Jae-in au luat o pauză de masă. Kim Jong-un a plecat din nou către Nord, pentru câteva ore.

Liderul de la Phenian s-a urcat în limuzina sa, care a pornit flancată de 12 bodyguarzi care alergau în timp ce automobilul de lux se deplasa extrem de încet. Este vorba despre o limuzină Mercedes S600 Pullman, de ultimă generație.

Faptul că dictatorul Coreei de Nord deține o mașină nemțească de câteva sute de mii de eură nu face decât să alimenteze speculațiile potrivit duce o viață extravagantă, în condițiile în care, în țara sa, oamenii mor de foame.

Și Kim Jong-il, tatăl actualului conducător, era fan Merrcedes. Acesta a achiziționat în anii 2000 mașini Mercedes în valoare de câteva milioane de dolari. 200 de limuzine au venit în 2001 și a doua tranșă de 160 de unități a sosit la Phenian în anul 2009.

Puțină lume știe că în Coreea de Nord, o țară extrem de închisă, se fabrică automobile. Marca se numește Pyeonghwa Motors și mașinile se produc în orașul Nampo, port maritim pe coasta de vest a țării.

Multe dintre automobilele fabricate în Coreea de Nord sunt copiate după modele occidentale precum Kia sau Volkswagen și nu au motoare mai mari de 100 de CP. În Coreea de Nord mașinile sunt o raritate și străzile sunt pustii. Doar membrii de partid și persoanele importante au dreptul să dețină un automobil.