18 apr. 2018 | 14:44

5G scapă România de găurile din buget: ce strategie are pentru licențe

ACTUALITATE
5G scapă România de găurile din buget: ce strategie are pentru licențe

Licențele de 5G sunt salvarea României. Asta pentru că Ministerul Finanțelor Publice (MFP) vede în ele o oportunitate prin care să facă bani, ca să acopere găurile din buget.

MFP va analiza oportunitatea demarării licențelor 5G și a vânzării apei grele din rezervele statului. Prin această analiză speră să ajungă la încasări de 2,3 miliarde de lei și să încadreze în deficitul de 3%.

Această cifra a rezultat după lungi discuții cu Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații și cu Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului. Corespondența dintre cele trei a avut numitor comun elaborarea Legii bugetului de stat nr. 2/2018. Astfel, au fost incluse venituri bugetare în valoare de 2,3 miliarde de lei din încheierea licitației privind benzile de frecvență 5G și vânzare de apă grea din rezerva statului, arată Agerpres.

MFP susține că la momentul elaborării primei rectificări bugetare vor fi analizate trendul și nivelul veniturilor și cheltuielilor bugetare, dar și progresele înregistrate pentru realizarea acestor două măsuri.

„În urma analizelor se va stabili oportunitatea menținerii estimărilor privind aceste măsuri sau dacă vor fi identificate alte măsuri fiscal-bugetare, astfel încât deficitul bugetar să nu depăşească 3% din PIB. Reiterăm faptul că Ministerul Finanţelor Publice îşi menţine angajamentul de încadrare a deficitului bugetar în ținta asumată de 3%”, se arată într-un comunicat.

Președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), Sorin Grindeanu speră să implementeze o Strategie Națională pentru 5G. Strategia ANCOM va exista, cu siguranță, iar când piața va fi pregătită, statul va avea numai de câștigat din vânzarea licențelor.

„Având în vedere că 5G înseamnă mult mai mult decât vedem majoritatea dintre noi și va lovi și alte domenii, ca agricultură, transporturi, servicii, tot ce ține de bănci, sănătate, cultură, sport, e normal să avem o strategie națională. Strategia națională pentru 5G cred că este absolut necesară și nu inventăm noi apa caldă”, a declarat Grindeanu.

Într-un studiu realizat de cei mai mari producători de echipamente, aplicat pe România, reiese că, până în 2024, nouă miliarde de dolari vor fi investițiile pentru ceea ce înseamnă 5G.