24 feb. 2011 | 20:17

Ce se mai intampla cu fondatorul Wikileaks?

ACTUALITATE
Ce se mai intampla cu fondatorul Wikileaks?

Julien Assange, fondatorul Wikileaks va fi extradat din Mare Britanie in tara sa natala, Suedia, unde va face fata acuzatiilor de asalt abuz ( :)…) sexual si viol. Acuzatiile au fost aprobate de catre judecator astazi.

Dupa cum unii stiti, Wikileaks a fost unul dintre cele mai controversate subiecte la sfarsitul anului trecut si chiar si acum. Anul trecut site-ul fondat de catre mai sus-numitul a dat publicitatii zeci de mii de documente de ordin diplomatic precum si sute de transcrieri ale convorbirilor si sedintelor unor ploiticieni si oameni de interes inalt din statele unite si chiar si din restul lumii.

De atunci a fost practic vanat, arestat, eliberat, din nou arestat pana cand in final a fost eliberat din custodie in decembrie 2010. De atunci el traieste in Marea Britanie si a fost nevoit sa se prezinte in fiecare zi la o sectie de politie. Problema pleaca de la decizia acestuia de a publica toate acele materiale sub un slogan destul de interesant cel putin, cel de mai jos.

Situatia este destul de delicata pentru acesta este de stiut ca Suedia nu detine o politica legata de eliberarea pe baza de cautiune ceea ce inseamna ca in momentul in care va ajunge in aeroport, Assange va fi inchis. Interesant este de asemenea faptul ca el inca isi mentine pledoaria si se declara nevinovat pentru proiectul Wikileaks. Acesta se pare ca nu mai are limite. Din momentul in care a fost lansat si a inceput publicarea acestor articole sensibile, au inceput si atacurile asupra lui.

De asemenea, s-au gasit multi binevoitori care sa preia informatiile sau sa faca dubluri ale site-ului pe servere proprii. Exista cazuri de persoane care au dorit sa se angajeze apoi in pozitii guvernamentale si, in ciuda faptului ca era vorba de posturi minore, acestea au fost refuzate pe motiv ca au avut antecedente cu aceasta organizatie.

Ideea lui Assange a fost pe atat de neaprobata de catre guvern, pe atat de interesanta de populatia lumii. Milioane de oameni au citit si si-au insusit acele documente care acum nu mai pot fi acoperite. Au inceput apoi audierile de fatada ale unor personaje mentionate in acele documente, dar probabil acel lucru s-a facut doar pentru public, fiind pasul urmator dupa incercarea mai putin reusita de a musamaliza totul. Prin musamalizare se intelege multitudinea de atacuri informatice pe care le-au suferit si inca le sufera serverele ce sustin aceste site-uri. Primul atac de proportii a fost de succes insa la cererea lui Assange adresata tuturor cititorilor de sustine acest documente online au raspuns imediat cateva mii care au preluat aceste documente si le-au publicat mai mult sau mai putin integral pe site-urile lor sau altele care au luat nastere imediat dupa acesta.