23 mart. 2018 | 15:16

Asociația care vrea interzicerea fumatului de orice fel după scandalul IQOS

ACTUALITATE
Asociația care vrea interzicerea fumatului de orice fel după scandalul IQOS
Vaping360/Flickr

IQOS a devenit și mai celebru în România, deși poate nu și-a dorit asta. După critica lui Raed Arafat, InfoCons cere instituțiilor publice și nu numai să interzică consumul oricărui tip de produs de tutun în sediile lor.

InfoCons, o asociație națională de protecția consumatorilor, susține că, în luarea acestei decizii, a ținut cont de măsurile minimale referitoare la reglementarea produselor de tutun încălzit (cum sunt IQOS și Glo) și a celor care eliberează nicotină cu ajutorul dispozitivelor electronice. InfoCons consideră că e necesară interzicerea publicității pentru toate produsele de tutun în toate amplasamentele prevăzute în legea nr. 457/ 2004. Legea are prevederile necesare pentru publicitatea și sponsorizarea produselor din tutun.

„Rugăm toate instituțiile publice, autoritățile la nivel național și local, ministere, magazine comerciale, mall-uri, cinematografe, teatre etc. ca prin decizii proprii, să interzică consumul oricărui tip de produs din tutun în locațiile proprii”, se arată într-un comunicat de presă remis PLAYTECH.

Oficiali InfoCons spun că vor să protejeze atât consumatorii de astfel de produse, cât și a fumătorilor pasivi, care inhalează fumul. Ei mai atrag atenția că bolile vasculare reprezintă cauza principală de deces în rândul românilor și că fumatul reprezintă un factor de risc major pentru instalarea acestora. În plus, consideră că reclamele acestor produse sunt tot mai agresive și au un impact negativ mai ales asupra tinerilor.

Acest ONG a oferit și o statistică. Fumatul este un factor de risc major pentru instalarea acestor boli, estimându-se că în România, în 2016, au murit 17.603 oameni din cauza unei boli cardiovasculare provocate de fumul de tutun. Conform testelor de până acum, IQOS eliberează mai puține substanțe chimice decât fumatul clasic, dar, cum e vorba de tutun, nu e 100% sigur.

Cum s-a autosesizat după critica lui Raed Arafat la adresa IQOS și Glo

Pe 18 martie, Raed Arafat a scris pe Facebook despre reclamele IQOS. A fost prima voce care să critice noile produse din tutun și, mai ales, modul în care sunt promovate agresiv. Asta la doi ani după ce fumatul a fost interzis în toate spațiile publice din România. Secretarul de stat a pornit de la IQOS, dar a amintit și de Glo – produs de British American Tobacco și vândut sub marca Kent.

În timp ce Philip Morris a retras reclamele, critica lui Arafat a dus la o inițiativă de modificare a legii antifumat care să includă și cele două dispozitive menționate. A fost prezentată în Senat și a fost susținută de peste 350 de organizații non-guvernamentale membre ale Inițiativei 2035. Aceasta este intitulată „Prima Generație Fără Tutun a României” și prin ea se cere modificarea legislației și interzicerea publicității și promovării pentru produsele de tutun.

Florian Bodog, fostul ministru al Sănătății, a declarat că legea actuală antifumat este foarte bună și că trebuie adăugate noi prerogative care să interzică publicitatea și marketing-ul agresiv.

Dispozitivele IQOS sunt produse de Philip Morris Internațional și sunt promovate drept o alternativă mai sănătoasă la fumat. Studiile din ultima perioadă însă demonstrează că produsul care încălzește tutunul în loc să îl ardă nu este chiar atât de inofensiv. Sunt așteptate mai multe studii independente care să confirme sau infirme afirmațiile PMI.