Cât te costă dacă treci pe roșu sau nu oprești la semnalele polițistului
La noi sunt rare cazurile în care un șofer să fie urmărit de poliție. Se întâmplă, e drept, dar mai rar. Totuși, ce riscă cei care nu opresc la semnalele polițistului? Dar conducătorii auto care trec pe culoarea roșie a semaforului?
Un proiect depus în Parlament la jumătatea anului trecut prevede sancţionarea mai aspră a şoferilor care nu opresc la semnalele poliţiştilor rutieri, riscând să rămână fără carnet pentru o perioadă de 90 de zile.
Ce se întâmplă dacă nu opresti la semnalele politisțului?
În acest moment, nerespectarea semnalelor poliţiştilor se sancţionează cu 4-5 puncte de amendă şi ridicarea carnetului de conducere pentru o perioadă de 30 de zile. Conform inițiatorilor, proiectul este necesar pentru că astfel vor fi descurajate cursele ilegale de mașini care au loc noaptea, în marile orașe din România.
„Vedem cum oamenii legii s-au confruntat cu foarte multe situaţii în care participanţii la trafic au ales să nu oprească vehiculele, iar poliţiştii rutieri au fost nevoiţi să pornească în urmărirea lor, în unele cazuri fiind nevoie de întăriri şi chiar de utilizarea focului de armă. Deseori, şoferii profită de orele târzii, de lipsa radarelor şi de numărul redus de echipaje de poliţie pe timpul nopţii pentru a participa la curse ilegale cu maşini şi motociclete modificate extensiv pentru a creşte puterea şi a atinge viteze foarte mari”, au explicat inițiatorii legii.
Proiectul cu pricina a fost respins în luna noiembrie a anului 2017 la Senat și acum se află pe masă la Camera Deputaților. Proiectul iniţiat de grupul deputaţilor PMP are două avize pozitive și unul negativ, dar raportul final încă nu a fost dat.
Ce se întâmplă dacă treci pe roșu la semafor?
Temerarii care trec pe culoarea roşie a semaforului şi sunt surprinşi de oamenii legii pot primi o amendă destul de mare de 870 sau 1.160 de lei (clasa a III-a). Aceasta amendă se va aplica pentru depăşirea vitezei legale cu 31-40 km/h, pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depăşirea sau trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă astfel se produce un accident cu pagube materiale.
Potrivit reglementărilor Noului Cod Rutier, orice conducător auto care încalcă regulile de circulaţie de cinci ori pe durata unui an va fi obligat să dea din nou examenul scris pentru a-şi putea recupera permisul de conducere.