01 mart. 2018 | 10:45

De ce ar putea să dispară benzinăriile, deși ți se pare greu de crezut

ACTUALITATE
De ce ar putea să dispară benzinăriile, deși ți se pare greu de crezut

Apariția mașinilor electrice înseamnă nu doar dispariția celor cu ardere internă ci și dispariția definitivă a benzinăriilor. Când vor înceta să mai funcționeze stațiile de alimentare cu carburant?

Autoritățile din țările civilizate intenționează să interzică în următorii ani folosirea tuturor automobilelor alimentate cu benzină sau motorină. De exemplu, nordicii au înțeles importanța mașinilor electrice și în 2017 ponderea vânzărilor de masini electrice și hibride a fost în Norvegia de 52% din totalul mașinilor noi vândute. Totodată, autoritățile de la Oslo și-au propus ca în anul 2025 să interzică vânzarea de mașini pe benzină și motorină.

Din anul 1905 și până în anul 1994, pe întreg teritoriul al Statelor Unite au apărut 202.800 de stații. Însă, deși vreme de aproape 100 de ani numărul stațiilor a crescut exponențial, din 2013 s-a înregistrat o scădere de aproape 25%. Aproximativ 50.000 dintre benzinării s-au închis. Principalul motiv este, se pare, prezența pe piață a autombilele electrice și hibride ale căror cifre de vânzări cresc de la o lună la alta.

Până în prezent au fost vândute peste 540.000 de vehicule electrice în SUA, ele reprezentând însă mai puțin de un procent din toate vehiculele de pe șosea. Dar, cifrele sunt în creștere și specialiștii cred că piața auto electrică va exploda și în State în următorii ani, la fel cum s-a întâmplat în Norvegia.

Un alt motiv pentru care cererea de carburant a scăzut este faptul că producătorii se concentrează să scoată pe piață automobile cât mai economice. Au dispărut vremurile în care mașinile aveau un consum mixt de 20 de litri la suta de kilometri. Astăzi, un automobil consumă în medie 5-6 litri de carburant la suta de kilometri parcurși.

Previziunile sunt sumbre pentru mașinile diesel

Automobilele care circulă alimentate de motorină nu mai au viață lungă. „În lumea auto de astăzi există foarte puţine lucruri sigure. Dar unul dintre acestea este faptul că motoarele diesel de cilindree redusă sunt pe moarte”, explica italianul Sergio Marchionne, șeful Fiat.

În încercarea de a încuraja oamenii să treacă la vehicule electrice şi hibride, Guvernul britanic anunţa că ia în calcul interzicerea vânzării tuturor noilor autovehicule diesel şi benzină până în 2040. ONG-ul britanic Transport & Environment (T&E) afirma într-un studiu efectuat acum un an că, în Europa, circa 29 milioane de automobile cu motor diesel emit gaze poluante în cantităţi ce depăşesc mult limitele autorizate.

Specialiștii estimează că până în 2050 nu se vor mai produce automobile diesel în niciun loc din lume.