22 feb. 2018 | 18:13

Cum deosebești un samsar de un vânzător de mașini de bună credință

ACTUALITATE
Cum deosebești un samsar de un vânzător de mașini de bună credință
Dronsfields Mercedes/Flickr

Odată cu eliminarea taxei de timbru în februarie 2017, parcul auto din România a cunoscut un import masiv al mașinilor second-hand din Occident. Vânzările au crescut și ele vertiginos și cumpărătorilor le este tot mai greu să deosebească un samsar de un vânzător de bună credință.

Iată câteva moduri prin care poate fi demascată o persoană care se ocupă cu afaceri de vânzare-cumpărare a mașinilor.

Dacă bănuiești că e samsar, caută pe Google numărul de telefon

Motorul de căutare Google indexează numerele de telefon folosite pentru un anunț de vânzare. Astfel, dacă vei găsi mai multe anunțuri cu același număr de telefon, e clar că vânzătorul este un samsar.

Mergi cu mașina la testat indiferent de la cine o cumperi

De cele mai multe ori, samsarii vor susține că automobilul are kilometri reali și că nu sunt dați înapoi. Kilometrajul real îl poți afla de la un dealer al mărcii. Prețul pentru această operațiune este de aproximativ 200 de lei.

Pozele mașinii îți pot transmite și dacă e vorba de un samsar

De obicei, samsarii au grijă să pozeze automobilul din multe unghiuri, astfel încât mașina să arate impecabil în anunțurile de vânzări postate pe Internet. Un automobil perfect în poze poate ascunde însă o grămadă de probleme.

Alte variante auto

De cele mai multe ori, un samsar îi va oferi unui potențial cumpărător și alte variante de modele dacă acesta din urmă se arată nemulțumit de o mașină. E clar că acest vânzător este samsar, are mai multe mașini de vânzare și trăiește doar pentru a face profit.

Seriile de șasiu și motor sunt importante

Este important ca un potențial cumpărător să verifice seria de șasiu și seria de motor pentru a fi convins că motorul corespunde caroseriei respective.

Actele în original contează

În cazul în care mașina este înmatriculată, trebuie să vă asigurați că are cartea de identitate, cu folia RAR și talonul original. Un vânzător de bună credință va avea actele originale, nu copii. Totodată, pentru înmatriculare, mai este necesar si un certificat fiscal pus la dispoziție de vânzător.

Sute de mii de mașini înmatriculate în 2017

Piața automobilelor second-hand a explodat în România în anul 2017. Conform cifrelor oficiale, în perioada ianuarie – octombrie 2017, au fost înmatriculate 582.158 de autovehicule la mâna a doua.

Principala explicație este eliminarea mai multor taxe, mai ales cea a timbrului de mediu. În aceeaşi perioadă s-au eliberat documente pentru un număr de 166.201 maşini noi. Raportul este 3,5 vehicule second hand la un vehicul nou.