30 ian. 2018 | 19:00

Cele mai șocante șase adevăruri despre paralizia în somn

ACTUALITATE
Cele mai șocante șase adevăruri despre paralizia în somn

Paralizia în somn este un fenomen care presupune inabilitatea de a te mișca, deși te simți conștient. Este un fenomen mai des întâlnit decât ai crede.

Paralizia în somn este înfricoșătoare. Adeseori, este însoțită de halucinații, precum senzația că cineva mai este în cameră sau că te apasă ceva puternic pe piept. A fost chiar portretizată și în filme, precum „The Nightmare„. Acesta e un top, deloc exhaustiv, cu cele mai interesante și bizare lucruri de știut despre paralizia în somn.

Când se întâmplă paralizia în somn, e ca și cum te-ai trezi mort

trezit paralizia in somn

Cei mai mulți oameni spun că atunci când experimentează paralizia în somn, se simt de parcă s-au trezit morți. Mai exact, este ca și cum mintea ta este trează, dar corpul tău nu, potrivit lui Michael Breus, psiholog și membru al American Academy of Sleep Medicine.

Paralizia în somn apare fie când adormi, fie când te trezești

adormit paralizia in somn

Paraliza aceasta apare într-una din tranzițiile ciclului de somn. Atunci când dormi, corpul trebuie să treacă în stadiul REM (Rapid Eye Movement), iar când te trezești, să iasă din el. Atunci când corpul nu reușește să facă aceste tranziții, apare paralizia în somn. Dacă survine când vrei să adormi, se numește paralizie hipnagogică în somn. Dacă apare când te trezești, se numește hipnopompică.

De cele mai multe ori, vor apărea halucinații cu paralizia în somn

halucinatii paralizia in somn

Poate cea mai urâtă parte a paraliziei în somn este că uneori vine cu halucinații. Aceste halucinații apar fie sub formă vizuală, fie auditivă. Unii oameni spun că simt că mai este cineva în cameră. Ba mai mult, au senzația că văd siluete demonice. Alții aud anumite sunete – șoapte nedeslușite sau țiuituri.

Nu prea ai cum să te trezești din paralizia în somn

trezit din somn paralizia in somn

Deși unii oameni spun că se pot trezi dacă își mișcă degetele de la picioare sau mușhii feței, trezitul din starea de paralizie nu este atât de ușor. Breus este de părere că nu există o cale universală sigură să te trezești, și că cel mai bine este să aștepți să treacă.

Nu se știe exact de ce există paralizia în somn

cauze paralizia in somn

Fenomenului i-au fost atribuite mai multe posibile cauze, precum stres, depresie, anumite medicamente și materialul genetic. Deși au fost găsite nenumărate conexiuni, nu s-au găsit cauze exacte. Totuși, un fapt cunoscut este că paralizia în somn apare fie pe cont propriu, ca un incident izolat, fie ca simptom al altei boli, precum narcolepsia.

Paralizia în somn se poate întâmpla oricui

risc paralizia in somn

De fiecare dată când te culci, există un risc – mai mic sau mai mare – să te trezești paralizat, conform lui Breus. Cei mai mulți oameni au parte de cel puțin un astfel de episod pe parcursul vieții, fără să fie conștienți de acest lucru. Totuși, cei mai predispuși să experimenteze paralizia în somn sunt studenții și pacienții la psihiatrie. Cercetătorii spun că lipsa de somn influențează riscul de a trece prin așa ceva. Așadar, un somn bun ar putea să te țină la distanță de paralizia în somn.