02 ian. 2018 | 16:56

Cât de precis e Google Maps și cum ar putea revoluționa navigația

ACTUALITATE
Cât de precis e Google Maps și cum ar putea revoluționa navigația

Google Maps ne salvează adeseori de toată dezorientarea spațială și haosul hărților fizice ale generațiilor trecute. Acum ar mai putea produce o schimbare.

Cu programe ca Google Maps e mai simplu ca oricând să ajungem unde vrem fără să fie nevoie să ne uităm iar și iar pe hărți boțite sau să cerem explicații de la necunoscuți care uneori sunt mai dezorientați ca noi.

Totuși, rar ne întrebăm cum a ajuns Google să se priceapă atât de bine la cartografierea lumii în care trăim. Justin O’Beirne este un cartograf care a contribuit la Apple Maps. El a explicat de ce Google conduce piața când vine vorba de hărți și de ce este superior altor servicii similare. „Google a colectat atât de multe date, încât acum le adună laolaltă și creează opțiuni pe care Apple nu le poate face”, a zis O’Beirne. „Te face să te întrebi cu cât timp înainte a plănuit Google toate astea – și ce plănuiește în continuare…”

Unul din lucrurile pe care O’Beirne le-a observat este nivelul de detaliu pe care Google Maps îl oferă chiar și în cazul așezărilor extrem de mici, unde numărul oamenilor ajunge să atingă și două cifre. Se pot observa cu ușurință clădirile individuale și structurile mici, de tipul rulotelor. Prin comparație, Apple Maps nu oferă atât de multe detalii. Această complexitate a hărților Google se datorează unui algoritm care îmbină fotografiile aeriene și tehnicile de viziune computerizată în vederea formării clădirilor.

O’Beirne crede că această cartografiere precisă are mai multe scopuri posibile. Unul din ele ar fi instalarea unor parbrize de realitate augmentată în mașinile automate. Astfel, în timp ce o mașină te conduce prin oraș, poate să se folosească de datele acumulate pentru a-ți arăta clădirile importante – unde ai putea avea, de exemplu, o întâlnire programată. O altă posibilitate ar fi construirea unui program de tip Uber, doar că mai precis.

Dacă O’Beirne are dreptate, Google ar putea detrona servicii deja apreciate și stabilite pe piață. Cât de curând se va întâmpla acest lucru, rămâne de văzut.