Gadgeturi care îți conectează casa la internet și telefon
Despre casa inteligentă se discută mult, dar până să ajungem să avem în România o infrastructură excelentă pentru așa ceva mai durează. Totuși, poți avea mici gadgeturi care te ajută.
Vom ajunge, poate în câțiva ani, în casa în care poți avea acces la aproape totul doar printr-o aplicație pe telefon sau printr-o boxă inteligentă care poate controla tot ce ai nevoie. Până atunci, am găsit câteva gadgeturi care pot ajuta să faci primul pas către un așa mediu.
Totul începe de la internet wireless în casă, pentru că toate sistemele inteligente se vor baza pe așa ceva. La acest capitol, am folosit anul acesta, pentru câteva săptămâni, un TP-Link Archer C1200 AC1200. Poți începe de aici, pentru că este un model dual band gigabit cu standard WiFi 802.11ac, cu protocol avansat de securizare a rețelei și cu trei antene. Are și un port USB.
Avantajul principal e viteza. Apoi, unul esențial e banda dublă în care funcționează: 2,4GHz și 5GHz. Astfel, poți ține anumite gadgeturi conectate pe 2,4GHz, să zicem, că doar au nevoie la internet și nu de viteză mare. Apoi, poți folosi pe laptop sau telefon conexiunea în 5GHz și așa știi că vei fi aproape de cea mai mare viteză (care înseamnă peste 500Mbps și se cam oprește sub 800Mbps). Aș vorbi și de conexiunea prin cablu, dar deja ar fi dincolo de scopul de „casă inteligentă“.
Dacă ai o casă mai mare sau ți se pare că semnalul WiFi nu trece cum trebuie prin pereți, există opțiunea unui range extender. Modelul TP-Link AC1200, de exemplu, e dual band, are trei antene externe și un port RJ-45 (clasicul Ethernet). Îl pui în casă și prelungești semnalul în acele colțuri în care n-ajunge cum trebuie. Dacă vrei mai multe opțiuni, ai aici o listă cu alternative.
Un alt gadget pe care îl recomand, pentru că folosesc două, este un bec inteligent. În cazul acesta, ar fi modelul TP-Link LB130 cu LED pentru lumină multicoloră, poate fi controlat prin telefon (evident), are un flux luminos de 800 lumeni și o putere de 11 wați. Dispune de conectivitate WiFi și îți poate schimba destul de mult atmosfera din casă.
În 2017, și prizele au devenit inteligente. TP-Link HS100 e un astfel de model. E compatibilă cu Android și iOS, conectivitate prin WiFi și face ceea ce ai crede că face: controlează alte gadgeturi alimentate prin aceasta. Astfel, poți opri de pe telefon un televizor, un cuptor cu microunde sau alimentarea laptopului. E comod pentru situații când vrei să fii sigur că nu consumă în standby și, dată fiind compatibilitatea cu cele două platforme mari, funcționează pe orice telefon.
Mai multe gadgeturi de tipul acesta sunt disponibile deja la magazine din România. Poți cumpăra, de exemplu, kituri dedicate cu becuri și diverși senzori care îți pot monitoriza casa și te pot ține în siguranță. O recomandare personală e și boxa inteligentă de la Google. Mini e versiunea mai mică a primul model. Îți ascultă comenzile vocale, se conectează cu telefonul tău, îți poți adăuga vocal diverse programări în calendar sau poți asculta muzică simplu, doar printr-o cerere.
Casa inteligentă va fi din ce în ce mai populară în următorii ani și ar trebui să te obișnuiești deja cu acest concept. Poți începe cu senzori și cu diverse gadgeturi conectate la telefon și la internet.