Țara unde autoritățile te urmăresc peste tot și te găsesc în timp record
Camerele de supraveghere de pe străzi reprezintă un subiect destul de aprins în secolul 21, dar se pare că în foarte multe țări sistemul este deja foarte bine pus la punct.
În ultimii ani, în foarte multe țări dezvoltate, au existat procese vizavi de ”legea Big Brother”. Autoritățile justifică niște niveluri de supraveghere absurde a întregii activități a cetățenilor pentru a evita pe cât posibil antentatele teroriste. Cetățenii obișnuiți îmbrățișează ideea că nu au nimic de ascuns și ajung să tolereze astfel de mecanisme ca fiind un rău necesar.
Indiferent cât ești de deschis la tehnologie, nu te aștepți ca o țară precum China să aibă unul dintre cele mai eficiente sisteme de supraveghere. Cu toate acestea, au fost deja instalate 170 de milioane de camere CCTV în fiecare colț al țării, iar proiectul este pentru alte 400 de milioane în următorii trei ani. Dacă aî vedea pentru prima oară aceste cifre ca cetățean chinezi, probabil că ai înfricoșat.
Mai înfricoșător decât atât a fost însă experimentul făcut de un reporter de la BBC care și-a propus să vadă cât de bine funcționează întregul mecanism de supraveghere implementat de chinezi. John Sudworth a fost identificat și localizat doar de la o singură poză de către camerele de supraveghere în doar șapte minute, într-unul dintre cele mai populate orașe din lume.
În mod surprinzător, Sudworth a avut acces la o cameră încărcată de tehnologie avansată din cadrul unui oficiu al poliției locale, de unde era controlat sistemul de supraveghere. Pentru că întreaga infrastructură CCTV nu operează la fel ca în anii 2000, algoritmi de inteligență artificială, recunoaștere facială și nu numai facilitează procesul de parcurgere a informațiilor strânse de camere. În plus, există camere care pot estima detalii precum vârstă, sex sau etnicitate, în timp ce altele îți localizează fața în mulțime. Fiecare față poate fi asociată unui buletin din baza de date, poate fi comparată cu fețele rudelor și poate fi căutată la nivel internațional. Experiența reporterului BBC este disponibilă pe site-ul trustului britanic.