Android 8.1 Oreo: ce noutăți aduce ultima variantă a sistemului de operare
Android Oreo 8.1 este cea mai nou versiune a sistemului de operare și vine cu o serie de funcții noi, unele destul de utile.
Android Oreo ajunge la versiunea 8.1, disponibilă momentan ca preview pentru dezvoltatori, dar dacă ai un Nexus sau un Pixel, poți deja să beneficiezi de noua variantă a sistemului. Fiind un preview, însă, ai putea da și de mici probleme, care vor fi rezolvate până la lansarea oficială din decembrie.
Una dintre noile funcții o reprezintă cea a temelor albe și negre aplicate automat. Dacă ai un wallpaper întunecat, sertarul de scurtături din bara de notificări se va adapta și va avea o temă întunecată, Dacă folosești un wallpaper deschis la culoare, sertarul va avea o nuanță deschisă.
Android 8.1 vine și cu o bară de setări în meniul de setări, care te ajută să găsești ce ai nevoie mai rapid.
Dacă ai dispozitive conectate prin Bluetooth, tot în sertarul de scurtături vei vedea și o mic indicator de baterie pentru aceste device-uri. Schimbarea e una mică, dar binevenită.
Bara de navigare de pe telefoane este destul de contrastantă, pentru a ieși în evidență, dar în Android Oreo 8.1 aceasta devine estompată automat când navighezi prin setări și alte aplicații, ca să te concentrezi mai ușor pe ceea ce ai de făcut.
Noua versiune a sistemului de operare vine și cu un nou font, Google Sans, care arată destul de bine.
Și meniul de închidere și repornire a telefonului are parte de o schimbare, acesta fiind mai minimalist și mai aspectuos.
Notificările de sistem au parte acum de o iconiță în stil Oreo, caracteristică numelui sistemului de operare.
Dacă folosești un telefon pe care l-ai lăsat deoparte pentru ceva mai multă vreme și pornești internetul, vei fi bombardat de notificări. Android 8.1 limitează alertele la cel mult una pe secundă, astfel încât să nu te înnebunească sunetele până ce treci de toate notificările.
Există și lipsuri din noua versiune de Android Oreo. Setarea sRGB pentru culori a dispărut complet din meniu, după ce a fost inițial de găsit în meniul Display, iar apoi în setările de accesibilitate.