Majoritatea a decis: știrile false nu au nici o soluție pentru a fi eliminate
Știrile false reprezintă cea mai mare problemă a secolului în care trăim și, din păcate, nu pare să aibă rezolvare, conform unui studiu recent.
Trecem printr-o perioadă în care a devenit imposibil să ne dăm seama care sunt adevăratele repercusiuni ale propagării constante de știri false online. Până la această oră, avem doar câteva referințe care dau startul unui trend înfricoșător. Există tot mai multe confirmări că știrile false de pe Facebook și Google au influențat semnificativ rezultatele alegerilor din Statele Unite ale Americii. Până și subiectul dezastrului de acum câteva săptămâni din Las Vegas a deviat semnificativ în online prin intermediul știrilor false.
Pentru ca situația să devină și mai gravă decât era oricum, Pew Research a realizat un studiu pe marginea propagării de știri false, insistând pe perspectiva descoperirii unei soluții. În cadrul analizei, au fost chestionați 1.100 de experți din domeniul tehnologic împreună cu profesori din mai multe arii de activitate. Concluzia îngrijorătoare este că 51% dintre cei întrebați au afirmat că știrile false vor deveni mai prevalente în următorii ani și că este imposibilă descoperirea unei soluții pe parcursul următorilor 10 ani.
Cauza principală pentru lipsa unei soluții a fost dată de evoluția tehnologică. Practic, tehnologia avansată nu va face decăt să faciliteze realizarea de știri false mai credibile propagate într-un stil mai eficient prin intermediul rețelelor sociale și al motoarelor de căutare. În plus, succesele înregistrate de știrile false la alegerile din SUA vor încuraja utilizarea de metodologii similare în circumstanțe la fel de nefaste.
Cei 49% care sunt optimști că ar trebui să scăpăm într-o oarecare măsură de fake news își bazează afirmația tot pe evoluție tehnologică și algoritmi de inteligență artifcială. În opinia lor, oamenii vor ajunge să conștientizeze riscurile propagării unor mesaje false în online și vor investi mai mult timp și resurse pentru a combate fenomenul.