Prima centrală cu emisii de carbon negative ne-ar putea salva planeta
Efectele încălzirii globale au fost mai evidente ca niciodată în 2017, dar un nou tip de centrală electrică cu emisii de carbon negative ne-ar putea face viața mai ușoară.
La ora actuală, mai multe studii au confirmat că ne aflăm într-un punct al evoluției încălzirii globale în care nu mai este suficient să micșorăm emisiile de carbon. Indiferent cât de mare va fi numărul celor care vor apela la surse de energie regenerabile, problema nu va dispărea, iar efectele dezastruoase vor continua să se resimtă. Singura soluție este să realizăm centrale care trag din atmosferă dioxid de carbon și lasă în urmă aer curat.
Când vorbim de emisii de carbon negative, conceptul pare unul destul de abstract, dar deja a fost implementat într-o centrală din Islanda. Ilustrată în imaginea de mai sus, centrala este rezultatul unui parteneriat dintre Climeworks și Reykjavik Energy. Aceasta este prima centrală din lume care elimină din atmosferă mai mult dioxid de carbon decât generează. În practică, vorbim de stație geotermală ce a fost instalată în localitatea Hellsheidi din Islanda.
La baza proiectului experimental s-a aflat un modul realizat de compania Climeworks. În tandem cu căldura generată de centrală, stația geotermală trage CO2 din atmosferă prin filtre de aer și-l combină cu apă. La pasul următor, apa carbogazoasă este trimisă în pământ unde se va transforma în minerale fără nici un fel de riscuri. Dioxidul de carbon întors în pământ prin acest proces va rămâne acolo milioane de ani fără probleme.
Singura condiție pentru instalarea unei astfel de centrale este dată de prezența depozitelor de bazalt sub pământ, acelea sunt necesare pentru stocarea de dioxid de carbon. Având însă în vedere că bazaltul este destul de comun în diferite zone de pe mapamond, nu este deloc complicat să instalezi stații cu emisii de carbon negative în multe zone de pe glob.
Din păcate, algoritmul folosit momentan la Hellsheidi nu este cel mai eficient. Poate să elimine doar 50 de tone de CO2 din atmosferă într-un an, la un cost de aproximativ 100 de dolari per tonă. Cu acest valori, sunt necesare cheltuieli de sute de miliarde de dolari pentru a se simți o diferență la nivel global. Important este însă că s-a făcut primul pas în direcția cea bună.