06 oct. 2017 | 19:38

De ce ne îndreptăm către o societate fără Dumnezeu

ACTUALITATE
De ce ne îndreptăm către o societate fără Dumnezeu

Aproape nimeni nu mai crede în Dumnezeu, pentru că este o idee absurdă – sau cel puțin asta spune Graham Lawton, autorul unei cărți noi despre existența umană, conform Prison Planet.

Lawton este de părere că oamenii vor să creadă în conceptele religioase pentru că au un „spațiu conceptual în formă de Dumnezeu care așteaptă să fie umplut”, dar că, de fapt, nici măcar preoții și călugărițele nu cred cu adevărat. Pe măsură ce traiul oamenilor se stabilizează, nevoia pentru religie scade, iar societatea devine mai predispusă să ajungă „fără zei”.

Autorul cărții „Cum să fii om” a explicat că oamenii continuă să creadă într-un Dumnezeu din simplul motiv că nu s-au gândit foarte profund la asta. Lawton spune că până și teologii nu cred cu adevărat în conținutul factual al religiei. „Asta e pentru că e absurd – unele din lucrurile din biblie sunt pur și simplu nebunești”, a spus el.

Popularitatea religiei își urmărește declinul pe măsură ce oamenii devin mai bogați, calitatea vieții crește, bolile scad și educația se îmbunătățește. Cu toate acestea, copiii rămân „credincioși înnăscuți”, potrivit lui Lawton. Atunci când li se prezintă concepte religioase, copiii le percep ca fiind credibile și atrăgătoare. Ideea de zeități care supraveghează asupra bunului mers al lucrurilor le dă un simț al ordinii copiilor, care îi ajută să evolueze. Deși îi ajută când cresc, predispoziția copiilor către religie întărește cu atât mai mult credința lor până la vârste adulte.

„Oamenii se agață de ghidul moral și de confortul existențial și nu se desprind ușor de acestea”, a zis Lawson, legat de faptul că religia există în pofida dovezilor contrarii. Asta permite lumii să găsească un motiv pentru dezastrele naturale și moartea neașteptată a celor dragi, spunând că aceste lucruri se întâmplă din voia lui Dumnezeu. Acest mecanism de apărare a permis religiei să supraiețuiască pentru atât de mult timp.

Totuși, Lawson afirmă că ateismul total nu este posibil. Chiar dacă nu cred într-o zeitate, oamenii tot vor invoca soarta sau alte tipuri de concepte paranormale atunci când trec printr-o experiență neplăcută sau bizară. În ciuda evoluției continue, Lawson este de părere că atâta timp cât există incertituini existențiale, religia nu va dispărea complet.