25 sept. 2017 | 15:32

Telescopul Hubble a descoperit un nou tip de asteroid

VIDEO ȘTIINȚĂ

Telescopul Hubble a reușit să descopere un nou tip de asteroid, care ar putea fi confundat chiar cu o cometă.

Diferența dintre asteroizi și comete este destul de clară, însă există și ”asteroizi activi”, care ar putea fi confundați cu cometele. Aceștia sunt urmați de un nor de gaz și praf, iar unul dintre aceștia a fost observat în 2011. Body 288P, însă, nu este un simplu asteroid activ, ci un asteroid activ binar.

Până acum, doar vreo 20 de asteroizi activi au fost detectați, aceștia având ”cozi” de praf și gaz, iar până nu demult, astronomii au crezut că Body 288P este doar un alt asteroid de acest fel.

Obiectul este blocat în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter, dar datorită orbitei, acesta ajunge la o distanță oarecum mai apropiată de Pământ, ocazional. În septembrie 2016, asteroidul a trecut la 200 de milioane de kilometri de planeta noastră, oferindu-le astronomilor de la institutul Max Planck șansa să-l studieze îndeaproape.

Telescopul Hubble a surprins imagini ale asteroidului, iar noile fotografii indică faptul că acesta ar fi un nou tip de corp ceresc, fiind compus din două obiecte distincte care orbitează unul în jurul celuilalt, fiind astfel primul asteroid activ binar descoperit. De obicei, sistemele binare sunt alcătuite dintr-un corp mai mare și unul mai mic, capturat la un moment dat. 288P, însă, are ambele obiecte de dimensiuni similare, iar acestea orbitează la o distanță de 100 de kilometri unul față de celălalt.

Cel mai probabil, asteroidul activ binar s-a format acum aproximativ 5.000 de ani, când viteza de rotație foarte mare a rupt un asteroid în două. Cu toate acestea, este greu de emis o teorie sigură, deoarece asteroidul de față este singurul de felul său descoperit până acum.