11 sept. 2017 | 17:27

Google vs. UE: compania încearcă să scape de cea mai mare amendă

ACTUALITATE
Google vs. UE: compania încearcă să scape de cea mai mare amendă

În această vară, Google a primit o amendă de câteva miliarde de dolari de la UE. Acum, face apel în acest caz și susține că n-a încălcat legislația.

În iunie, Google a fost amendată de Comisia Europeană cu 2,4 miliarde de euro pe motiv că a abuzat de poziția dominată pe piață și și-a listat propriul comparat de prețuri online deasupra altor rezultate în căutări. A fost cea mai mare amendă dată vreodată de CE și atunci compania a fost amenințată că ar putea fi și mai mare, dacă va contiua cu astfel de practici.

Încă de atunci Google a spus că va face apel și a susținut că reclamele sunt o modalitate prin care vrea să faciliteze accesul cumpărătorilor la produsele care îi interesează. Îi conectează astfel cu mii de magazine, mici și mari, așa fel încât există beneficii de ambele părți. La acea vreme, Margrethe Vestager, Comisarul European responsabil de Competiție, a spus că activitatea de tipul acesta este ilegală sub legislația antitrust din EU. Firesc, Google a făcut apel și nu este de acord cu sentinența.

Înainte de acest apel, Google a primit 90 de zile ca să oprească ceea ce CE a numit practici anti-concurențiale, altfel riscă penalizări de 5% din valoarea veniturilor zilnice înregistrate de Alphabet, compania care deține Google. Termenul limită este 28 septembrie. Chestiunea de care s-a legat UE e că Google le-ar fi negat accesul consumatorilor, prin promovarea serviciului său, dreptul de a alege între mai multe servicii.

Atât Google, cât și alte companii din Statele Unite ale Americii au avut diverse momente de condamnare și plată de amenzi pentru practicile lor. Rămâne de văzut în acest caz dacă va trebui să plătească chiar 2,4 miliarde sau va fi negociată o sumă mai mică. Merită menționat însă ca motorul de căutare este o entitate privată, care face bani din publicitatea afișată în produsele Google. Nu este un bun public, care trebuie să fie imparțial și să nu își avantajeze propria afacere, de unde și opoziția companiei.

Scrie despre lucruri serioase care enervează oameni neserioși. vezi toate articolele