29 aug. 2017 | 16:30

Cum arată peștii filmați la peste 8.000 de metri adâncime, în Groapa Marianelor [VIDEO]

ȘTIINȚĂ
Cum arată peștii filmați la peste 8.000 de metri adâncime, în Groapa Marianelor [VIDEO]

Cercetătorii japonezi au coborât o cameră video în adâncurile Gropii Marianelor, ajungând la peste 8.000 de metri adâncime.

Cercetările efectuate anterior au considerat că adâncimea de 5 mile, sau de 8,2 kilometri, este cel mai adânc punct al oceanelor unde peștii pot înota. Se crede că această limită apare datorită mai multor efecte care se leagă de un compus numit trimethylamine N-oxide, sau TMAO.

Pe de-o parte, TMAO previne distrugerea proteinelor din cauza presiunii ridicate, astfel că peștii care au mai mult TMAO pot ajunge la adâncimi mai mari. Pe de altă parte, concentrații mai mari de TMAO înseamnă că procesul de osmoză trage mai multă apă sărată. Dacă până la un punct, n-ar fi o problemă, la adâncimi mari, nivelul ridicat de TMAO inversează presiunea în timpul procesului de osmoză, iar celulele creierului se umflă și se sparg.

Peștii au mai fost filmați la adâncimi de 8.152 de metri, dar acum, cercetătorii de la Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC) și Japan Broadcasting Corporation au ajuns la adâncimi mai mari.

Echipa a folosit o cameră 4K cu momeală atașată pentru a atrage organisme la adâncimi de 7.498 de metri și 8.178 de metri, în Groapa Marianelor. Scrumbia folosită ca momeală a atras amfipode la ambele adâncimi, iar primii pești din familia Liparidae au apărut după trei ore și 37 de minute.

La adâncimea de 8.178 de metri, a durat 17 ore și 37 de minute până ce un pește din familia Liparidae să apară. Cercetătorii sunt de părere că peștele era din aceeași specie ca cei observați la adâncimea de 7.498 de metri. Acesta a fost singurul pește observat la adâncimea respectivă.