16 aug. 2017 | 15:30

Bateriile zinc-aer ar putea revoluționa dispozitivele pe care le folosim

ACTUALITATE
Bateriile zinc-aer ar putea revoluționa dispozitivele pe care le folosim

Bateriile zinc-aer ar putea înlocui clasicele baterii litiu-ion, având în vedere o nouă descoperire a cercetătorilor.

Bateriile zinc-aer folosesc zinc și oxigenul din aer pentru a oferi energie electrică. Datorită abundenței zincului pe planetă, acestea sunt mult mai ieftine de produs decât cele litiu-ion și pot stoca până la cinci ori cantitatea de curent a unei baterii clasice.

Aceste baterii sunt folosite de obicei în aparatele auditive, în anumite camere foto dar și în dispozitive de semnalizare la nivel de trecere cu calea ferată. Motivul pentru care nu sunt folosite la scară mai largă este faptul că sunt dificil de reîncărcat, din cauza lipsei electrocatalizatorilor.

O cercetare publicată în jurnalul Advanced Materials, realizată de ingineri de la University of Sidney și de la Nanyang Technological University, arată o metodă prin care poate fi rezolvată această problemă.

Conform profesorului Yuan Chen, ”bateriile zinc-aer de până acum erau produse cu materiale catalizatoare scumpe, cum ar fi platina sau oxidul de iridiu, dar noua noastră metodă propune catalizatori ieftini și performanți.”

Folosind noua metodă de lucru, pot fi creați electrocatalizatori bifuncționali care să ajute la crearea unor baterii zinc-aer mult mai eficiente.

Noii catalizatori sunt creați prin controlul simultan al compoziției, al mărimii și al cristalinității unor oxizi metalici ai materialelor precum fierul, cobaltul sau nichelul. Aceste principii pot fi aplicate pentru a crea baterii zinc-aer care să poată fi reîncărcate în mod eficient.

Coautorul dr. Li Wei, spune că testele cu baterii zinc-aer care au catalizatori noi au demonstrat o capacitate excelentă de reîncărcare. Eficiența bateriei a scăzut cu mai puțin de 10% după 60 de cicluri de încărcare-descărcare, de câte 120 de ore.