08 aug. 2017 | 16:38

Cum să fii anonim pe internet: aplicații și soluții utile

ACTUALITATE
Cum să fii anonim pe internet: aplicații și soluții utile

Când vine vorba de cum să fii anonim pe internet, poți să te folosești de diverse unelte și aplicații cu ajutorul cărora poți să rămâi necunoscut.

Nume mari din industrie fac tot posibilul astfel încât să obțină date importante despre tine și despre obiceiurile tale de browsing, fie că îți dai seama sau nu de asta. O mulțime de cookie-uri pe care le ai instalate în browser atunci când vizitezi diverse site-uri rămân active chiar și după ce ți-ai terminat treaba, continuând să afle diverse lucrurile cu privire la obiceiurile tale de browsing.

Companiile caută tot felul de metode pentru a afla mai multe informații despre tine, iar unele par să meargă cam departe. Recent, compania care produce aspiratoarele Roomba a fost acuzată că ar încerca să vândă datele utilizatorilor pe care dispozitive le adună în timp ce fac curățenie. Modelele de top Roomba adună date în timp ce fac curățenie, identificând poziția pereților în casă, dar și a mobilei pe care o întâlnesc. Astfel, roboții învață să nu se mai ciocnească de obstacole, dar creează și o hartă pe care ar putea pune mâna și Amazon, Google sau Apple.

Scopul nobil al vânzării datelor ar fi că giganții pot crea mai ușor alte dispozitive inteligente pentru casă. Pe de altă parte, marketerii ar putea profita de faptul că n-ai un fotoliu în sufragerie, de exemplu. Internetul s-ar umple cu reclame extrem de specifice pe baza datelor colectate de aspirator.

Cel mai de bază mod în care te poți proteja e să folosești modul incognito de la browser. În acest caz, este ca și cum ai naviga fără un cont de utilizator, iar datele nu se mai adaugă la contul tău personal. Nu e o metodă foarte eficientă împotriva spionajului, dar e o metodă bună dacă vrei să te asiguri că un vânzător nu schimbă prețul unui produs, cum ar fi un bilet de avion, după ce ai făcut deja o vizită pe pagina respectivă de internet.

Poți folosi un antivirus pentru protecție sporită, în varianta Internet Security. Unele companii oferă și servicii de protecție speciale, precum Kaspersky VPN. Acest serviciu permite transferul datelor dintre browser și paginile favorite printr-un canal criptat. Criptarea este esențială dacă folosiți rețele WiFi gratuite neprotejate, datele personale fiind expuse și hackerilor, nu doar celor care vă caută pentru reclame. Speedify VPN, spre exemplu, vine în variantă gratuită și este util și atunci când vrei să te uiți la seriale și filme blocate pe Netflix, așa cum relatează și computerblog.ro.

Nelipsită dintre sfaturile despre cum să fii anonim pe internet este rețeaua Tor, care face aproape imposibilă urmărirea datelor pe care le trimiți. Aceasta vine și în varianta pentru Android, aplicația fiind denumită Orbot.

În plus, dacă aveți un router, ar fi indicat să instalați OpenVPN pe routerul de acasă. Acesta folosește serviciul de Cloud al Amazon pentru a furniza un serviciu VPN care te protejează de diverse probleme legate de spionaj sau de interceptare a datelor pe care le trimiți prin intermediul browserului.