Plasticul reinventat ar putea spori autonomia mașinii tale
Un nou proces de inginerie termică ar putea da noi utilități plasticului, acesta devenind extrem de util în noi domenii.
Cu ajutorul noului proces, plasticul ar putea fi folosit la scară mai largă în producerea de componente pentru automobile. Până acum, materialul a fost evitat de către producători deoarece are limitări destul de mari când vine vorba de disiparea căldurii.
Cercetătorii de la University of Michigan au descoperit, însă, o metodă prin care pot schimba structura moleculară a plasticului, astfel încât acesta să fie un conductor termic la fel de bun ca sticla. Noul tip de plastic ar putea duce la crearea unor produse mai ușoare, mai ieftine și mai eficiente energetic. O utilitate deosebit de bună ar fi în cazul mașinilor electrice, deoarece masa automobilului are un efect direct asupra autonomiei mașini.
Au mai existat și alte încercări de îmbunătățire a proprietăților conductive ale plasticului, acesta fiind combinat cu diverse metale sau ceramici, fără prea mult succes și cu costuri destul de mari. Noua metodă folosește un proces chimic pentru a extinde și îndrepta lanțurile moleculare spiralate ale plasticului, oferind căldurii o rută mai directă prin interiorul materialului.
Polimerii de plastic sunt dizolvați în apă, iar apoi se adaugă electroliți pentru a le mări pH-ul. Legăturile individuale din lanțul de polimeri au o încărcătură negativă, respingându-se reciproc. Soluția este transformată apoi într-o peliculă de plastic solid.
”Cercetătorii au studiat mult timp metode prin care să modifice structura moleculară a polimerilor pentru a le îmbunătăți proprietățile, dar foarte puține studii s-au axat pe proprietățile termice ale acestora, spune profesorul asociat de inginerie mecanică, Kevin Pipe, citat de engadget.com. ”Deși transferul de căldură la interiorul materialelor este un proces complex, chiar și mici îmbunătățiri ale conductivității termice ale polimerilor pot avea un impact tehnologic uriaș”.