13 iul. 2017 | 11:38

Google Play folosește noi metode pentru a te feri de aplicațiile periculoase

ACTUALITATE
Google Play folosește noi metode pentru a te feri de aplicațiile periculoase

Google Play se străduiește să devină un loc sigur pentru cei care sunt în căutare de aplicații, iar acum vine cu noi sisteme de securitate.

Google folosește inteligența artificială, dar și tehnici de învățare automatizată pentru a combate aplicațiile dăunătoare, iar una dintre noile tehnici din magazin este cea de peer grouping.

Tehnica de peer grouping presupune că Google compară date legate de aplicații care sunt folosite în aceleași scopuri. Astfel, compania poate identifica aplicațiile care se comportă anormal, cerând prea multe permisiuni. Un exemplu bun este o aplicație de ”oglindă” care folosește camera frontală, dar care are nevoie de acces la locație și la contactele tale.

Învățarea automatizată ajută Google să filtreze automat aplicațiile care intră în Play Store, folosind tehnica de peer grouping. Compania nu a creat grupuri precum cele de jocuri sau de aplicații de productivitate, motivând că acestea sunt destul de inflexibile.

În schimb, câte un grup nou este creat automat pentru fiecare aplicație nou-intrată în magazin, folosindu-se criterii extrase din metadate, din numărul de instalări sau din descriere, printre atele.

”Ne concentrăm pe elemente care pot afecta în mod negativ confidențialitatea utilizatorului, cum ar fi cereri de permisiuni care nu au legătură cu funcționalitatea aplicației, dar și pe comportamentul aplicației în sine”, spune Martin Pelikan, din echipa de securitate a Google, citat de mobilesyrup.com.

Acesta dă exemplul unei aplicații de lanternă, care nu are nevoie să îți acceseze contactele sau mesajele pentru a putea funcționa.

Cel mai recent raport de securitate Google Play arată că noile tehnici de identificare a aplicațiilor malițioase sunt destul de bune. Astfel, procentajul utilizatorilor care au instalat astfel de aplicații din magazinul oficial a scăzut de la 0,15% în 2015 la 0,05% în 2016.