09 iul. 2017 | 10:01

Ce impact are ura asupra organismului tău

ȘTIINȚĂ
Ce impact are ura asupra organismului tău

Ura și agresivitatea sunt două stări cu care tot avem de a face, în special în mediul online, unde utilizatorii își expun fățiș, fără perdea, opiniile. Însă, potrivit unui nou studiu, ura stârnește, pe lângă un răspuns emoțional, și unul fizic.

Cercetătorii susțin că atacurile constante îndreptate asupra cuiva dau naștere unei reacții psihologice care, la rândul ei, cauzează o transformare la nivelul organismului. Asemenea unui atac în viața reală, ura, sub orice formă ar fi ea exprimată, determină un răspuns de tipul „luptă sau fugi”, care este de fapt un instinct de apărare.

Acesta se manifestă printr-un flux de chimicale care îi oferă corpului tău un surplus de putere, care să îți permită să faci față provocărilor atunci când ești amenințat. Una dintre aceste chimicale este cortizolul, care limitează desfășurarea anumitor funcții biologice, precum digestia. Și asta pentru că atunci când te afli în situații limită este necesar să-ți conservi energia și a o întrebuința pentru a te proteja.

Acest instinct de apărare, care modifică procesele care se desfășoară la nivelul organismului, se poate dovedi a fi de mare folos atunci când te urmărește un urs și trebuie să te cațeri rapid într-un copac pentru a-ți salva viața. Însă există un motiv pentru care organismul produce cortizol în cantități mici și doar pe o perioadă scurtă. Expunerea îndelungată la această chimicală și la alți hormoni care sunt eliminați în aceste momente, precum adrenalina, pot duce la dezvoltarea a numeroase probleme de sănătate, dintre care amintim de probleme ale somnului, de creșterea în greutate, probleme digestive și anxietate, notează cnet.com.

Pamela Rutledge, director al Media Psychology Research Center, un centru de cercetare care studiază tehnologia, mediul online și efectele lor, susține că de fiecare dată când experimentezi ura pe rețelele sociale, corpul tău produce o cantitate mică de cortizol. Însă atunci când ești ținta trolilor corpul tău produce cortizol încontinuu. Același lucru se aplică și în afara mediului virtual.

Ura, în orice fel ar fi ea manifestată, îi afectează pe cei către care este ea îndreptată. Aceasta poate avea atât efecte psihologice, făcându-ne temători până în punctul în care încetăm să ne mai exprimăm de frica unui eșec, cât și fizice, putând genera, pe termen lung, numeroase probleme de sănătate.