Suprafața planetei Marte ar putea fi prea toxică pentru dezvoltarea vieții
Marte are o atmosferă mai toxică decât am fi crezut, iar asta poate pune piedici planurilor de colonizare pe care mulți oameni de știință le aveau.
Deși nu am identificat încă viața pe Marte, descoperirea moleculelor organice în solul și atmosfera planetei ne-au făcut să credem că nu va dura prea mult timp până când vom împlini acest deziderat. Însă cele mai recente experimente ne-au ruinat aceste speranțe. Oamenii de știință au studiat componentele solului marțian și au descoperit că acestea sunt toxice atunci când sunt combinate cu razele ultraviolete de pe Marte.
Cercetătorii au suspectat că planeta este casă a percloratului de acum aproximativ patru decenii în urmă, dar descoperirea a fost confirmată de unele dintre misiunile recente în zonă. Analizând datele primite, specialiștii sunt destul de împărțiți când vine vorba de a da un verdict. Unii dintre aceștia sunt de părere că prezența percloraților ar putea favoriza descoperirea vieții pe planeta roșie, și asta pentru că substanța scade punctul de îngheț al apei lichide, dar și pentru că acești compuși pot fi folosiți ca sursă de energie pentru viața bacteriană.
Potrivit noilor descoperiri, publicare în revista Scientific Reports, cercetătorii au luat bacterii de pe Pământ și le-au amestecat cu acești perclorați identificați pe Marte și le-au expus sub razele UV, similare celor de pe planeta roșie. Rezultatele au dat de gândit. În prezența percloraților, bacteriile au fost distruse de două ori mai rapid decât în mod normal. Atunci când au adăugat alte componente existente în solul marțian, precum oxid de fier, peroxid de hidrogen, rezultatele s-au înrăutățit- bacteriile au fost distruse de 11 ori mai repede, scrie Engadget.
Datele ne arată că efectele combinate ale acestor trei componente care se regăsesc la suprafața solului marțian, împreună cu razele UV existente pe Marte, dau naștere unui habitat nelocuibil, toxic.
Cu toate acestea, descoperirea pare să ne aducă și câteva vești posibil bune. Deși este puțin probabil să găsim viața pe Marte la suprafața solului, rezultatele studiului diminuează grijile anterioare ale oamenilor de știință, care susțineau că bacteriile provenite de pe Pământ ar putea contamina suprafața planetei roșii.