06 iul. 2017 | 13:05

Cum torc pisicile și de ce fac asta

ȘTIINȚĂ
Cum torc pisicile și de ce fac asta

De obicei, credem că pisicile torc atunci când sunt fericite, iar acest lucru poate fi adevărat, dar există și alte motive pentru care felinele realizează aceste vocalizări.

Tocitul este o obișnuință care se dezvoltă foarte devreme în viața unei pisici, în timp ce este alăptată. Lucru care ne arată că acesta nu este un sunet care este direcționat direct spre oameni.

Deținătorii de pisici sunt conștienți de faptul că pisica lor poate realiza mai mult decât un singur tip de tors, și fiecare dintre acestea este reprezentativ pentru o anumită situație. Spre exemplu, torsul din timpul alăptării este diferit de cel pe care îl auzi atunci când pisica stă întinsă în poala ta în timp ce o mângâi.

Analiza sunetelor produse le-a arătat cercetătorilor că atunci când o pisică cere de mâncare, fie unui om, fie mamei ei, torsul este alcătuit din sunete înalte, similare ca frecvență cu plânsul. Se poate ca aceste sunete să aibă același efect ca plânsul unui nou născut, care afectează starea hormonală a femelelor și le determină să se îngrijească de pui. În schimb, atunci când o pisică este mângâiată și îngrijită, tipul de tors produs este mai liniștitor și de frecvențe mai joase, iar semnalele acustice nu indică prezența componentei care se regăsește în torsul generat de mâncare lipsește.

De asemenea, pisicile adulte obișnuiesc să toarcă atunci când se află în preajma unei alte pisici, dar torsul se produce și atunci când  se joacă cu un obiect, sau chiar și când sunt singure, scrie Science Alert.

În mod neașteptat și poate puțin straniu, medicii veterinari au identificat și o altă situație în care pisicile torc- când simt o durere foarte mare sau înainte de a muri. Dacă torsul este un semnal al plăcerii, atunci este ilogic ca acestea să toarcă tocmai în cele mai cumplite momente, motiv pentru care cercetătorii au ajuns la concluzia torsul este o modalitate de a cere ajutor sau de a masca vulnerabilitatea.

Procesul propriu-zis care produce torsul este complicat și nu este încă înțeles pe deplin de oamenii de știință. Ceea ce se știe însă este că torsul este produs de semnalele pe care creierul le transmite spre mușchii laringelui și spre diafragmă. Acest fenomen se produce atât în timpul inspirației, cât și în cel al expirației, motiv pentru care sunetul torsului este continuu.