Cele mai rapide stele din Calea Lactee provin dintr-o galaxie vecină
Cele mai rapide stele din Calea Lactee sunt cele care provin dintr-o galaxie vecină și au o istorie interesantă, susține un nou studiu.
Oamenii de știință au spus că suspectează că aproape 10.000 de astfel de stele ultrarapide, din galaxia noastră, au luat naștere într-o galaxie mică din apropiere, cunoscută sub denumirea Large Magellanic Cloud (LMC). Fiecare dintre aceste stele a fost odată o jumătate a unui sistem solar binar, ce constă în două stele aflate pe orbită în jurul centrului comun de masă. Dar în urma unei explozii puternice, cele două stele au fost îndepărtate cu o viteză atât de mare încât au ieșit în afara câmpului gravitațional care le ținea împreună și au deviat atât de mult încât au ajuns în Calea Lactee, sugerează studiul.
Cercetătorii de la Universitatea Cambridge au creat simulări computerizate pentru a arăta cum s-a produs incidentul care a dus la evacuare stelelor ultrarapide din galaxia Large Magellanic Cloud. Până în acest moment, cercetătorii au detectat doar 20 de astfel de stele, dar suspectează că alte câteva mii urmează să fie descoperite.
Mișcarea galaxiei Large Magellanic Cloud explică poziția acestor corpuri celeste. În ciuda numelui, LMC este o galaxie semnificativ mai mică decât Calea Lactee și orbitează în jurul acesteia la viteze de aproximativ 1.440.000 km/h, potrivit space.com.
Cercetătorii sunt de părere că pe lângă cele câteva mii de stele ultrarapide, care provin de pe Large Magellanic Cloud, există probabilitatea ca ca un milion de alte stele neutronice ultrarapide și chiar găuri negre să își fi făcut drum spre Calea Lactee.
Aceștia susțin că vom afla destul de curând dacă aceste ipoteze sunt veridice, căci satelitul Gaia, al Agenției Spațiale Europene, ne va oferi noi date cu privire la miliarde de stele în decursul anului viitor. Rezultatele studiului au fost publicate în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.