04 iul. 2017 | 10:42

Computerele îți vor putea spune care este rețeta pentru un zâmbet perfect

ACTUALITATE
Computerele îți vor putea spune care este rețeta pentru un zâmbet perfect

Cercetătorii au creat o simulare pe calculator care își va dovedi rapid utilitatea, aceasta îți arată pașii pentru un zâmbet natural și îi poate ajuta pe cei care suferă de paralizie facilă periferică.

Simularea pe calculator își dovedește utilitatea în multe arii de cercetare, de la crearea algoritmilor inteligenți care îi învață pe roboți cum să interacționeze cu obiectele din lume la inteligența artificială care ajută la modelarea postărilor afișate pe rețeaua socială. De această dată computerele capătă o nouă atribuție și îi ajută pe pacienții care suferă de paralizie facială periferică să-și recapete zâmbetul natural.

De această idee sunt responsabili cercetătorii de la Universitatea Minnesota, care și-au propus să descopere rețeta pentru un zâmbet perfect. Aceștia au colaborat cu un artist digital și cu chirurgi plasticieni pentru a dezvolta un model 3D al feței umane, capabil să creeze variații subtile în expresiile faciale. Algoritmul inteligent analizează mai multe caracteristici ale zâmbetului tău (unghiul, extinderea, vizibilitatea dinților și simetria dinamică). Pentru a determina care caracteristici erau mai apreciate, echipa a întrebat peste 800 de participanți la studiu, scrie Digital Trends.

Concluzia cercetătorilor a fost că zâmbetele mari, în formă de V, în care îți arăți dinții, sunt mult mai puțin apreciate decât cele mai subtile și mai puțin maniacale. De asemenea, studiul a arătat că unele mici asimetrii sunt preferabile în ciuda zâmbetelor perfect simetrice. Spre surprinderea cercetătorilor, zâmbetele perfecte erau percepute ca fiind false și înfiorătoare pentru privitor și aici ne putem imagina și zâmbetul lui Jack Nicholson din The Shining.

Deși ne putem întreba de ce atâta tevatură pentru rețeta zâmbetului perfect, o simulare computerizată de acest gen are o multitudine de aplicații. Pe de o parte putem avea în vedere o aplicabilitate în medicină, scopul fiind de a îmbunătăți mecanismele folosite pentru operațiile de reanimare facială. Pe de altă parte, nu pierdem din vedere nici posibilitatea de a integra acest algoritm într-o aplicație care te va îndruma să realizezi selfie-ul perfect.