15 iun. 2017 | 18:18

SUA va folosi drone speciale care vor lupta cot la cot cu piloții

ACTUALITATE
SUA va folosi drone speciale care vor lupta cot la cot cu piloții

DIUx este o inițiativă dezvoltată sub umbrela Ministerului Apărării Americane care are sediul în Silicon Valley. Ea se ocupă cu incubarea proiectelor speciale și a conceptelor interesante care sunt menite să ajute branșele Armatei Americane, fie că vorbim de ramura navală, aeriană sau terestră. Cele mai nou prototipuri ale companiei sunt niște drone care vor zbura în tandem cu avioanele convenționale pilotate de oameni.

Defense Innovation Unit Experimental (DUIx) a fost fondată de fostul Secretar de Stat în cadrul Ministerului Apărării din SUA, Ash Carter. Compania lucrează ca o punte de legătură între între autoritățile guvernamentale și startupiștii care nu ar lucra în mod normal în structurile statului american. Procesul de lucru cu Guvernul este opus ca mentalitate față de ce am găsi în mod normal în Silicon Valley. De aceea a fost nevoie de această inițiativă pentru a valorifica din punct de vedere militar potențialul tehnologic al zonei.

Ultimele rapoarte arată însă că inițiativa DUIx nu merge chiar atât de bine pe cât spera Carter, acesta anunțând deja o remaniere. Nu îl ajută nici zvonurile conform cărora Elon Musk ar negocia un contract cu Guvernul SUA pentru a dezvolta proiecte tehnologice secrete. DUIx are nevoie rapid de o victorie în fața superiorilor și este aproape de acest lucru prin branșa sa denumită Kratos Defense and Security Solutions, notează Gizmodo.

Cei de acolo au venit cu o idee interesantă de dronă care va putea zbura alături de o aeronavă de luptă convențională. Cel puțin la început, aceasta va putea imita mișcările pilotului și va putea atrage la nevoie focul asupra sa. Reprezentanți ai companiei au spus că nu e exclus ca în viitor, când Inteligența Artificială va fi mai dezvoltată, aeronavele autonome să poată gândi singure tactica de luptă și să acționeze în coeziune cu așa-zisul ”wingman” uman. Noile drone vor fi testate în iulie iar o demonstrație militară va fi posibilă în a doua jumătate a anului 2017.