14 iun. 2017 | 17:22

Un material tare ca piatra și elastic ca un cauciuc ar putea revoluționa tehnologia

ȘTIINȚĂ
Un material tare ca piatra și elastic ca un cauciuc ar putea revoluționa tehnologia

Cercetătorii au creat un material din carbon care este foarte dur și foarte ușor, dar care este, totodată, la fel de elastic precum un cauciuc și are capacitatea de a conduce curentul electric.

Această nouă formă de carbon nu doar că are numeroase proprietăți extraordinare, metoda dezvoltată de cercetători putând duce la descoperirea a clase întregi de noi materiale, dar este și al patrulea cel mai abundent element din univers și al doilea cel mai întâlnit din corpul nostru (după oxigen).

În ceea ce privește proprietățile sale fizice, puține elemente sunt la fel de diverse precum carbonul. Anumite configurații atomice vor duce la crearea unui larg spectru de materiale cu o varietate de proprietăți, de la forma moale și lucioasă a grafitului la duritatea diamantului.

Acum, oamenii de știință au descoperit că dacă încălzesc carbonul la 1000 de grade celsius și îl supun la presiuni de 250.000 de ori mai mari decât cele normale, pot da naștere unui material foarte puternic și rezistent, dar în același timp foarte flexibil, care poate fi folosit în multe tehnologii, de la exoscheleți la nave spațiale, scrie Science Alert.

„Materialele ușoare cu o duritate mare și cu o elasticitate robustă, precum acesta, sunt dezirabile aplicațiilor pentru care este extraordinar de importantă menținerea unei greutăți mici, chiar mai importantă decât costurile materialului”, menționează Zhisheng Zhao, unul dintre autorii studiului.

Elasticitatea materialului creat este mult mai mare decât a elasticului organic și al siliciului și de cinci ori mai dur decât metalele și aliajele comune.

Va trebui însă să așteptăm să vedem care industrii vor avea un interes pentru acest nou material, dar până atunci, cercetătorii se așteaptă ca aceeași tehnică să fie folosită cu scopul de a găsi o gamă largă de noi materiale, la fel de utile.