Cercetătorii au creat cel mai mare univers virtual în interiorul unui supercomputer
Oamenii de știință se bazează foarte mult pe simulări pentru a înțelege mai mult despre trecutul și viitorul universului, iar acum s-a stabilit un nou record pentru cea mai complexă simulare pe un supercomputer.
Un supercomputer gigantic a fost folosit pentru a modela 25 de miliarde de galaxii virtuale, create cu ajutorul unor calcule care implicau aproximativ 2 trilioane de particule digitale.
Simularea, dezvoltată de astrofizicienii de a Universitatea Zurich, va fi folosită pentru a calibra experimentele la bordul satelitului Euclid, care va fi lansat în 2020. Acesta va avea un scop bine definit, acela de a investiga mistere energiei întunecate și a materiei întunecate din univers, două puzzle-uri încă neelucidate și care îi intrigă de zeci de ani pe cercetători.
Euclid nu va putea să vadă materia întunecată direct, dar va putea să detecteze efectele pe care aceasta le are asupra universului înconjurător. Calculele realizate pe baza modelului virtual creat de oamenii de știință, îi va permite satelitului să caute cu mai multă precizie locația materiei întunecate.
Pentru a obține cea mai mare acuratețe pentru simulare, cercetătorii au lucrat trei ani de zile pentru a dezvolta un nou tip de cod, numit PKDGRAV3, special construit pentru a funcționa cu ușurință pe arhitectura noilor supercomputere. Prin optimizarea atentă a algoritmilor folosiți pentru simularea universului, echipa de cercetători a reușit să economisească mult timp pentru a crea 13,8 miliarde de ani de istorie a spațiului, scrie Science Alert.
Când aceasta a fost testată pe supercomputerul Piz Daint, de la Swiss National Supercomputer Centre, codul a reușit să realizeze simularea într-un timp record, în doar 80 de ore. Calculele pe care mecanismul complex le realizează analizează modul în care fluidul de materie întunecată evoluează, formând structuri care iau forma unor mici concentrații de materie, despre care oamenii de știință cred că înconjoară galaxiile, precum Calea Lactee.
Bazat pe observațiile legate de modul în care se extinde universul și la ce viteză, cercetătorii estimează că energia întunecată și materia întunecată constituie 95% din univers. Materia întunecată nu emite și nici nu absoarbe lumina sau radiațiile electromagnetice sau de altă natură, și deci nu poate fi observată direct cu telescoapele.